Framgång handlar inte alltid om resurser och feta plånböcker. Det kräver också människor som brinner för sin klubb och bygger dess grundpelare, även kallat eldsjälar. Något Solidsports Mathias Lühr lyfter fram i sin senaste ledare.
“Jag beundrar människor som utan att se feta sedelbuntar framför sig väljer ett liv där man hjälper andra att ta sig fram” skriver han.

Sveriges föreningsliv är grund till så mycket gott i vårt samhälle.

Och det är eldsjälarna som bygger upp föreningslivet.

Därför är Benny Johansson, Calle Ahlqvist och deras Munkedals BTK så värda den uppmärksamhet man just nu åtnjuter.Vill man bara tillräckligt mycket så kan ideella krafter åstadkomma fantastiska saker inom svensk idrott, men där måste finnas grundläggande egenskaper i engagemanget för att det ska flyga.

Oavsett sport och nivå.
Tålamod. Kunskap.
Och en omätbar kärlek till sporten.

Jag beundrar människor som utan att se feta sedelbuntar framför sig väljer ett liv där man hjälper andra att ta sig fram.

När jag pratar med Hampus Söderlund så berättar han historien om en liten kommun med pingistradition, om en liten klubb som legat hyggligt – ja, till och med bra – till i seriesystemen under många år och som till slut mäktat med att ta det sista klivet ut i Pingisligan.

Men framför allt så berättar Hampus Söderlund att inget av detta hade varit möjligt utan Benny Johansson och Calle Ahlqvist.Två drivna föreningsmänniskor som brinner för pingisen och framför allt för Munkedals BTK. Redan för fem år sedan så var Ahlqvist nominerad till Årets Eldsjäl, och han har i dag varit verksam som ledare i klubben i över 50 år.

Benny Johansson är den starke mannen med den sköna skärgårdsdialekten som får allt att hända.

Kanske är det för att jag själv sedan några år tillbaka är häftigt förälskad och engagerad i min egen förening Rotebro IS, där jag drivs av att ge klubbens egna ungdomar en hälsosam och samtidigt stimulerande miljö att utvecklas i – för jag blir verkligen berörd av Munkedals BTK.

Jag beundrar människor som utan att se feta sedelbuntar framför sig väljer ett liv där man hjälper andra att ta sig fram.

Att må bra. Att känna sig trygga och behövda.

Då kan jag också sitta och hålla tummarna när Munkedals BTK tar sig an de tunga pjäserna i Pingisligan, såsom Eslöv och Halmstad (även om det givetvis finns eldsjälar i dessa föreningar också). Det är lätt att unna Benny och Calle de här stunderna i finrummet, även om jag samtidigt vet att det knappast är dessa framgångar på högsta nivå som är prio ett för duon.

Ett slutspel. Kanske, kanske till och med en final – även om vi är långt därifrån i dag.
Det blir i så fall en bonus. Underbara minnen som skapas och bevaras på Solidsport.

Verksamheten är dock inte beroende av framgångar som den här sensationella säsongsinledningen, dess grund är betydligt stabilare än så.

Och kommer så vara så länge det finns ledare som Calle och Benny.

Mathias Lühr
mluhr@solidsport.com