Den var en boll som spreds i miljontals visningar världen över. En sanslös pingisduell som gjorde David Björkryd, 13, känd över en natt. Det var också ett ögonblick som lätt hade kunnat sätta krokben för en talang och en karriär som ska vara på väg mot något speciellt.
Så här har det gått sedan dess, och jag drar en suck av lättnad att det finns människor som begriper varför vi idrottar överhuvudtaget.

Ni som har sett den vet vad jag pratar om.

Och ni som inte har sett den otroliga slagväxlingen mellan David Björkryd och Emil Johnsson från Ängby International 2019 – gör det omedelbart. Nu!

Alltså, innan ni läser vidare.
Ni kommer inte att ångra er.

Så här beskriver huvudpersonen själv uppståndelsen kring världsklippet.

– Först fick jag höra det i skolan, sen har konkurrenterna i pingisen snackat om det. Att det var en sjuk boll. Att den var lång och att den var riktigt bra. Sen frågar de hur jag kunde torska den och då svarar jag att jag vann matchen, säger David med ett litet skratt.

Visst, det är lite surt att jag inte vann bollen, men jag hade hellre velat vinna matchen, Som jag gjorde. Den bollen var bara en poäng.

Uppmärksamheten blev som sagt enorm.

Klippet spreds och fick miljontals visningar i sociala medier världen över. Både SVT och TV4 och mängder av internationella tv-stationer lyfte tonåringarnas boll som något unikt och häpnadsväckande. En legendar som J-O Waldner och etablerade stjärnor som VM-silvermedaljören Mattias Falck och supertalangen Truls Möregårdh stämde in i hyllningarna.

– En otrolig boll av två fina talanger, sa Waldner till Solidsport, världens bästa pingisspelare genom tiderna.

David Björkryds reaktion?

– Det kändes coolt. Det kändes bra att de kommenterade bollen, att de tyckte den var bra. Det är professionella spelare, och några som varit riktigt bra på pingis…

… ja, J-O Waldner var ganska bra på pingis…

– Mm, två VM-guld och ett OS-guld. Förresten, jag körde en match mot en kille som jag slog vad med – eller min pappa slog vad med honom – att om jag vann så skulle jag få spela med J-O. Det var en gubbe, Tommy. Jag slog honom, men jag har inte fått möta J-O ännu. Det var två år sedan nu, säger David, aningen besviket.

Det har bara gått någon timme sedan hann och dubbelpartnern Dennis Larsson åkt ur juniordubbeln i internationella turneringen Safir i Örebro.

Det är inte strålande humör i bilen på väg hem till Eskilstuna, men jag snackar med en 14-åring som vet vad han måste jobba på.

Vad som verkligen är viktigt i hans pingisliv just nu, när killen som är rankad i Europatoppen i sin åldersklass (född 2006) nu ska in och spela mot herreliten härnäst.

Och det känns befriande att lyssna till klokt snack, då hetsen efter snabba resultat i unga åldrar är något som verkligen kan krossa karriärer alldeles för tidigt. Det har vi sett obehagligt många gånger, och det fortsätter att hända i alla sporter.

– Jag hoppas att jag kör mitt spel och inte tänker resultat. Det är inte så viktigt nu, det blir viktigare om några år, säger David.

– Sen måste jag hålla kroppsspråket och huvudet. Jag har tappat det lite på sistone…, jag har haft riktigt dåligt kroppsspråk och måste vända på det nu Tränarna säger det till mig och jag känner det själv. Men det kan vara så under en period där det går upp och ner med spelet.

Jag vill bli topp tio i världen och ha pingis som ett jobb.

Var är du i karriären just nu, och vart vill du komma?

– Jag börjar slå ganska bra spelare, 01:or och 02:or. Dit jag vill komma…, jag vill bli topp tio i världen. Jag vill spela i en liga i Tyskland, komma långt i VM och OS – jag vill ha pingis som jobb.

David Björkryd blir tyst i telefonen för en stund.
Sen fortsätter han prata och budskapet som säkert inte varit enkelt att acceptera, det är viktigt.
Och bra. Till och med bättre än den där suveräna bollen i Ängby International i november 2019.
Ja, det är hela anledningen till att vi överhuvudtaget idrottar, oavsett nivå.

– Jag har alltid tänkt att resultat är viktiga, men det är ju inte det. Jag har tänkt att det är så viktigt med resultat att jag blivit nervös. Jag har varit för hård mot mig själv och haft lite för höga krav. Jag måste vara snällare mot mig själv.

– Det handlar ju om att ha kul!

Mathias Lühr
mluhr@solidsport.com