Idrotten och Riksidrottsförbndet kommer ansöka om mer krisstöd hos regeringen. Foto: Bildbyrån
Det är bara två månader sedan idrotten fick 500 miljoner i krisstöd för kvartal 2. Nu har idrotten tagit fram underlag över hur mycket stöd som behövs i kvartal 3. Resultatet?
1260 miljoner kronor.
Det råder inga tvivel om att idrotten drabbats hårt av coronakrisen. Inte minst ekonomiskt.
Senaste månaderna har förbund, föreningar och klubbar förlorat miljontals kronor på inställda slutspel, cuper och spel inför tomma läktare.
Något som fick regeringen att tillsätta ett krisstöd till idrotten på 500 miljoner kronor för kvartal 2.

Idrottens nya stödbehov: 1260 miljoner

Två månader senare är det nu dags för nästa runda.
Via en enkät till Riksidrottsförbundet har idrotten själva definierat hur stort stödbehovet är för kvartal 3. Resultatet är häpnadsväckande.
Summan landar på 1260 miljoner kronor enligt SVT, fördelat på 60 miljoner till idrottsförbund, 540 miljoner till den elitidrott som har tappat all sin publik samt 660 miljoner till det som definieras som breddidrott.
Nu är det upp till RF att begära mer pengar av politikerna.
– Jag har hyggliga förhoppningar, eftersom civilsamhället och idrotten kan göra en väldig massa saker och hjälpa till, säger Björn Eriksson som är ordförande i RF till SVT.

Hur mycket RF kommer begära av regeringen är inte klart i dagsläget. Men en framställan kommer lämnas in snarast möjligt och med förhoppningar om ett snabbt beslut. I och med att det handlar om ekonomiskt stöd för kvartal 3 måste ett beslut vara taget före 1 juli.

“Vi måste värna om de små föreningarna”

Samtidigt finns det oklarheter inför framtiden och hur stödbehovet kommer se ut längre fram. Det handlar bland annat om vad som kommer hände nu när idrotten får starta om försiktigt i juni, när publiken får återvända och när ungdomsturneringar får spelas igen.

För RF är det fortsatt breddidrotten som kommer vara högst prioriterat.

– Majoriteten är de små föreningarna, de som är kittet i den svenska idrottsrörelsen. Det är dem vi måste värna, och sedan måste vi göra en del när det gäller eliten också, avslutar Björn Eriksson.

MER NYHETER OM COVID-19

Klart: Då kommer friidrotten dra igång igen
Storvreta räddas av corona – får elitlicens
Här är Janne Anderssons nya uppdrag
RF vill reda ut förvirringen: ”För dialog med polisen”