Tävlande under Stockholm Marathon den 4 juni 2016 i Stockholm. Foto: Bildbyrån

Idrotten har fått klartecken att återigen börja tävla på seniornivå. Ett glädjebesked för många men också något som inneburit en del frågetecken för flera förbund och föreningar.  Riksidrottsförbundet (RF) för nu en dialog med både Polismyndigheten och Folkhälsomyndigheten för att reda ut frågetecken.

Det var i fredags som regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade att tävlingsidrott utomhus kommer tillåtas, utan publik, från och med den 14 juni. Samtidigt förtydligades att förbudet att anordna offentliga tillställningar med fler än 50 personer kvarstår.

Hur den begränsningen ska tolkas hänvisas samtidigt till polismyndigheten. Något som skapat förvirring hos flera förbund och föreningar som inte vet i vilken form de kan arrangera tävlingar, rapporterar Dagens Nyheter.

Svaret Dagens Nyheter fick av polisen är att idrottstävlingar som inte har någon publik inte räknas som en offentlig tillställning.
För fotbollen så innebär det att bland annat att matcher som spelas utan publik inte längre faller under ordningslagen. Fotbollen omfattas därmed inte heller av begränsningen på 50 personer.

– Däremot är vi noggranna med att det ska vara så lite trängsel som möjligt. Om det blir över 50 personer på arenan är inte det väsentliga utan hur de positionerar sig. De ska vara så utspridda som det bara går, säger Anders Hübinette som är chef för juridik och säkerhet på Svenska fotbollförbundet till DN.

RF har inlett en dialog med polisen

Förvirring har istället uppstått bland de idrotter som inte är lag eller motoridrotter. Polismyndigheten har bland annat sagt att för exempelvis motionslopp, där deltagarna utgör den största delen av folksamlingen, så räknas även utövarna som deltagare i evenemanget.

Dagens Nyheter har pratat med ansvariga personer inom såväl friidrott, ridsport, cykel och orientering som just nu inte vet om deras tävlingar ska betraktas som offentliga tillställningar. De vet heller inte vem de ska vända sig till för att få svar.

Detta har fått Riksidrottsförbundet att agera.
Nu förs en dialog med polisen för att ta reda ut hur den så kallade ordningslagen ska tolkas.

– Vi kommer att komma med mer information när vi också har haft lite mer dialog kring det, säger RF:s pressansvariga Anna Setzman till DN.

RF för samtidigt en dialog med Folkhälsomyndigheten för att reda ut andra oklarheter om vad som gäller. Det handlar bland annat om idrotter där man har mer kroppskontakt, som exempelvis kampsport eller om tävlingar måste vara utomhus.

– Vi för samtal för att få hjälp med generella regler som våra olika förbund ska kunna förhålla sig till, så att vi hinner göra det före den 14:e, säger Anna Setzman.