Janne Andersson har fått ett nytt uppdrag. Foto: Adrian Wretljung

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som Janne Andersson tänkt sig. Förbundskapten har däremot haft mycket att stå i ändå. I projektet Klara, färdiga, städa! har han blivit tillfällig förbundskapten för städlandslaget och bland annat överraskat Skogås-Trångsunds FF P06 när de hade fått i uppdrag att plocka skräp i sin närmiljö.

Stämningen var minst sagt förväntansfull och gissningarna många när spelarna i Skogås-Trångsunds FF P06 hade samlats för att göra en viktig insats för naturen och fick reda på att det inte var deras egen tränare som skulle leda städuppdraget.

Nej, dagen till ära skulle de få en alldeles egen förbundskapten: Janne Andersson.

“En viktig fråga för mig”

Som tillfällig förbundskapten för städlandslaget ansvarade Janne för taktik, lagarbete och självklart miljön. Under städningen gick Skogås-Trångsunds FF P06 igenom närområdet och plockade allt skräp de hittade samtidigt som Janne guidade, coachade och peppade laget. Självklart hjälpte han också till att plocka skräp.

– Detta är en viktig fråga för mig. Dessutom är det ett bra tillfälle att träna på både lagarbete och att ta ansvar, säger Janne Andersson, förbundskapten herrlandslaget, och känd för att alltid städa landslagets omklädningsrum efter match.

Städningen är en del av Klara, färdiga, städa! – ett projekt med ICA och Städa Sverige där idrottsföreningar runt om i Sverige kan ansöka om att städa sin närmiljö och som tack få ett ofta välbehövligt tillskott till lagkassan.

“Detta gör verkligen skillnad”

– Förra året var det 70 lag i 48 kommuner som engagerade sig i Klara, färdiga, städa! Tillsammans plockade de upp 13 ton skräp från naturen. Så detta gör verkligen skillnad, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Projektet Klara, färdiga, städa! är finansierat av ICA Stiftelsen som jobbar för att förstärka och utveckla ICAs samhällsengagemang.

– Att arbeta och leva hållbart är en självklar och viktig del av ICAs arbete och våra kunders vardag. Just därför har vi startat Klara, färdiga, städa! För att det är ett projekt som stöttar både idrottsrörelsen och miljön, och det är hållbarhet för oss, säger Josefin Lundmark, marknadsdirektör på ICA Sverige.

Bakom projektet Klara, färdiga, städa!  står brand emotion-byrån Passion Lab som har tagit fram strategi, koncept och produktion.