Amerikansk fotboll på europeisk toppnivå.
Och en rivstart på Superserien.
Stockholm Mean Machines och Uppsala 86:ers medverkar i varsin höjdpunkt i helgens schema på SolidSport.
– Det här håller hög internationell klass, säger Mean Machines head coach Fredrik Pilbäck.

SM-finalen 2018 mellan Mean Machines och Carlstad Crusaders utvecklades till till ett högoktanigt nervdrama. 08-laget vann till slut med 42-41 vilket betyder att det är Mean Machines som representerar Sverige i Northern European Football League – kalla det amerikanska fotbollens Champions League – den här säsongen.

Där stöter man på klassiska tungviktaren Helsinki Roosters på bortaplan i den första matchen, ett möte som visas live på finländarnas SolidSport-kanal på lördag klockan 10.50.

– Vi tycker att vi är ett bättre lag i år än det som vann SM-guldet i fjol och åker till Helsingfors för att vinna, säger Fredrik Pilbäck.

Svensk amerikansk fotboll har tagit medvetna kliv de senaste åren, där framför allt toppklubbarna insett vikten av att skapa en produkt som är trovärdig, underhållande och proffsig. Mean Machines har en stab på över tjugo personer runt laget och tränar åtminstone sex dagar i veckan.

– I dag handlar det om verklig elitverksamhet, säger Fredrik Pilbäck, som coachade Mean Machines till en enkel seger (33-13) i returmötet med Crusaders då lagen möttes i premiären av Superserien förra helgen.

Och Superserien tillhör de fem fem bästa ligorna i Europa, liksom landslaget tillhör de fyra-fem bästa nationerna.

Ett bevis på Superseriens underhållningsvärde kan man se på SolidSport lite senare under lördagen, när Uppsala 86:ers åker till Behrn Arena för ett möte med Örebro Black Knights klockan 14.45.

Superserien är en bättre produkt än vad landslaget är. Kvalitetsmässigt blir vi bättre hela tiden och det är en jäkligt underhållande tv-sport, säger Fredrik Pilbäck.

Uppsala 86:ers ordförande Martin Söderberg håller med, och tänker göra allt för att lagets supportrar ska kunna följa laget via SolidSport:

– Vi sänder för vi tycker det är viktigt för Uppsalaborna att kunna se matchen i Örebro. Sen vet vi att de utländska spelarna har släkt och vänner USA, Kanada, Australien och på Island – och de familjerna vill också se matcherna.

Martin Söderberg lovar:

– Det blir en riktig matchsändning med tre kameror och det kommer att vara lätt att njuta av spelet. Vi vill sprida sporten som vi älskar och tycker är fantastisk, och vi har en skyldighet att visa upp den.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com