Det regnade guld över Truls Möregårdh, 17, förra säsongen.
I år är han ännu bättre.
– Jag är mentalt starkare i år. Så även om jag hamnar i svåra situationer så är jag lugn i dag, säger Eslövs BTK:s stjärna.
För Solidsport förklarar supertalangen hur han ska ta nästa steg i utvecklingen, ta klivet in i den absoluta världstoppen – och han berättar med värme om det hemska som får honom att gråta ibland när han är ensam.

23-3 i grundserien.

10-1 i slutspelet på väg till SM-guldet

Siffrorna avslöjar en matchkvot och en dominans som är osannolik för en tonåring i en svensk högstaliga.

Truls Möregårdh körde över motståndet i Pingisligan förra säsongen, och han vann även sina första SM-guld i singel och dubbel.

– Jag fick göra många hjälteinsatser för laget i fjol, vinna mina två matcher i matchen och det gjorde mycket för karriären, säger Möregårdh när han beskriver säsongen 2018/2019.

– Det var inte riktigt förväntat från början, men jag visste att jag kunde spela bra och jag utvecklades hela tiden.

Eslöv-stjärnan har inga planer på att dra ner på tempot den här säsongen, och han är så här långt också obesegrad i seriespelet. Senast mot Kävlinge städade Truls av sina båda singlar utan setförlust.

– Jag vill fortsätta ha samma kvot som i fjol, den var grym. Kan jag hålla den matchkvoten och spela på den nivån så kommer det bli riktigt bra. Målet är att försvara SM-guldet med Eslöv, såklart, säger Truls.

– Utmanarna? I år är det Söderhamn med nyförvärvet Jin Takuya, han är galet stark. Sen är det Halmstad som vanligt och Munkedal kan göra bra ifrån sig om all kommer upp i nivå.

Själv är Truls som sagt i storform.

Under lag-EM i september så visade svensken att han är på väg in i världseliten på allvar med sitt varierade spel och starka vinnarskalle.

Avbytare i det blågula från början, men till slut så var det Möregårdh som säkrade det svenska EM-bronset.

Jag njöt av varje sekund, och kände ingen press. Det var sjukt kul att spela och det var nog därför jag spelade så sjukt bra.

– Jag har utvecklats mentalt i år. Jag är väldigt lugn och det har jag lärt mig av seniorspelarna, som alltid är lugna och kör sitt race. Så även om jag hamnar i svåra situationer så är jag lugn i dag.

En spelare som betytt mycket för Truls Möregårdh – och många fler – är VM-silvermedaljören Mattias Falck.

– Han har betytt mycket för hela Europa. Han visar ju att det är möjligt (att utmana Kina). Vi i laget är otroligt glada för hans skull, det är grymt kul, säger Truls.

Den här säsongen kommer den unge svensken även att spela för japanska TT Saitama i den japanska högstaligan. Ligan rankas som den kanske näst bästa i världen efter den kinesiska.

– Japan är grymt kul, och laget var väldigt intresserade av mig. De säger att jag har mycket fans där borta och att jag har en rolig spelstil. De ville verkligen ha mig och tror också att jag ska vinna matcher. Det är grymt coolt att platsa i ett lag med sådana världsstjärnor.

Man tar inte ett snack med Truls Möregårdh utan att kolla hur bästa kompisen David Andersson mår. David har kämpat mot leukemi en längre tid, och Truls – som är ambassadör för Ung Cancer – vill vara där för sin vän hela tiden.

– Det påverkar mig mer än folk tror. Det är en hemsk situation för alla. Vi är väldigt nära, David är min bästa vän. Han går en tuff strid med cancern och biverkningarna som kommer med det. Han har varit på sjukhus i sju veckor nu, och jag tänker på honom varje dag.

Truls fortsätter och det är tydligt hur viktig relationen till lagkompisen i Eslöv är, för orden flyger ur munnen:.

– Klart man ligger och gråter när man är själv ibland. Det är så hemskt så att det ska inte finnas.

– På lag-EM, då fyllde David 18 år samma dag som vi skulle möta England. Det är många tankar då. Det är jobbigt, men det ser bra ut med värdena nu.

– Det är jobbigt att vara borta så mycket, jag vill ju vara med honom. Han stöttar mig så gott han kan och jag stöttar honom så gott jag kan.

 

Du ser Pingisliganlive på Solidsport hela säsongen – HÄR!

 

Mathias Lühr

 

mluhr@solidsport.com