Svenska Fotbollförbundet uppmanar klubbarna att förbjuda all publik att komma till matcher. Foto: Bildbyrån

Under föregående helg uppstod problem med för stora folksamlingar vid flera fotbollsplaner runt om i Stockholm. Nu har Svenska Fotbollförbundet gått ut med en ny uppmaning till alla klubbar – förbjud all publik att komma till matcherna.

Nästan all idrott står på paus pågrund av coronavirusets utbrott i Sverige och övriga världen. I Sverige har däremot Folkhälsomyndigheten (FHM) gett klartecken för all tävlings- och träningsverksamhet kopplat till barn- och ungdomsidrott.
Det så länge FHM:s riktlinjer och rekommendationer och regeringens förbund mot sammankomster på över 50 personer efter följs.

Med det som bakgrund kunde Stockholms Fotbollförbund (StFF) kicka igång S:t Eriks-Cupen under föregående helg. Totalt 5000 lag är anmälda till den klassiska cupen och bara den helgen spelades 2000 matcher.

En stor del av matcherna genomfördes på ett korrekt sätt utifrån riktlinjerna från både FHM, SvFF och StFF. Men långt ifrån alla gjorde rätt för sig. Från flera håll rapporterades det samtidigt om stora folksamlingar runt vissa planer.

SvFF: Förbjud all publik att komma på matcher

Något som nu har fått Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att agera.
Efter samråd med polisen har SvFF under fredagen gått ut med nya riktlinjer och en tydlig uppmaning till klubbarna – förbjud all publik att komma på matcherna.

“Anledningen är att helt utesluta risken för att för många personer samlas kring en match, och att arrangörerna ska slippa svåra gränsdragningar och bedömningar. Ofta spelas flera matcher, med olika arrangerande föreningar på samma anläggning, vilket kan innebära att svårhanterade situationer i förhållande till förbudet uppstår” skriver förbundet på sin hemsida.

SvFF uppmanar alla klubbar till att…

• På hemsida och i andra kommunikationskanaler tydligt ange att all publik, inkl. föräldrar och andra anhöriga, undanbes vid matcherna. Bara de som är nödvändiga för att matcherna ska kunna genomföras (spelare, ledare och funktionärer) ska vara på plats.

• Sätta upp skyltar vid idrottsplatsen om att publik undanbedes och/eller utse ansvariga för att vänligt be eventuell publik att lämna platsen.

Läs mer om SvFF:s nya riktlinjer här.

RELATERADE NYHETER:

Unik satsning på S:t Eriks-Cupen – livesänds på Solidsport och Telia Play
Fotbollssuccé på Solidsport: “Publiken stannar hemma”
Solidsport stöttar fotbollsklubbarna – erbjuder gratis utrustning
ÖFK lanserar premiumkanal på Solidsport: ”Ett steg in i framtiden”
Solidsport satsar på distansutbildning under coronakrisen