Home Covid-19 “Vi är stolta över att ha genererat 43 miljoner till idrotten”

“Vi är stolta över att ha genererat 43 miljoner till idrotten”

Tobias Thalbäck, vd på Solidsport, summerar år 2020.

“Året 2020 är oerhört svårt att summera, det kan nog varje VD intyga” skriver Tobias Thalbäck, vd på Solidsport, i sin årskrönika.

KRÖNIKA. Uttorkade och nedspritade händer, permitteringar och nedstängningar varvat med rekordmånader och tuff personalbelastning. Året 2020 är oerhört svårt att summera, det kan nog varje VD intyga. För Solidsport har året, likt för många andra företag, varit en bergochdalbana som inte liknar något annat jag varit med. 

I mars när eländet började var det många idrotter och ligor som skulle påbörja sina slutspel. Matcher och event som drar mycket tittare både live och via streaming. En fest som till alla supportrars och utövares stora besvikelse i år fick ställas in på grund av den pandemi som fortfarande är det som fyller alla våra löpsedlar och dominerar våra samtal i vardagen. 

“Helt plötsligt vaknade vi upp till en värld mer eller mindre helt utan sport”

Helt plötsligt vaknade vi upp till en värld mer eller mindre helt utan sport. Såklart en oerhört tuff verklighet för oss som jobbar på Solidsport. Vi fick då uppleva ett dramatiskt tapp från 1500 livesända matcher och event per helg till i princip noll, bara över en natt. 

Där och då kunde varken jag eller någon annan (tror jag i alla fall) göra en pricksäker bedömning om framtiden. En och samma fråga cirkulerade ständigt i mitt huvud… när kommer idrotten tillbaka?

I och med vår verksamhet fick vi även på nära håll se och höra vad alla våra tusentals lag och föreningar tvingades gå igenom med inställda cuper och dramatiskt fallande intäkter som följd. Mer om detta finns att läsa på Solidsport News. 

Det har för mig aldrig var tydligare hur mycket svensk idrott och föreningslivet betyder för samhället. Idrottsrörelsen är på många sätt en grundbult i ett fungerande och välmående samhälle. Idrotten står för världens största underhållningsindustri samtidigt som det framför allt utbildar, uppfostrar och tar hand om våra barn och ungdomar.  Ett avgörande arbete som till stor del drivs av ideell kraft och som tyvärr fått ta alldeles för stort ansvar och alldeles för mycket stryk under denna pandemi. 

43 miljoner har genererats till idrotten

Allt under 2020 har däremot inte varit nattsvart. Det finns flera ljusglimtar. Samtidigt som året präglats av att publik har förbjudits från idrottens arenor och idrottsplatser så har såklart behovet av en digital streamingtjänst vuxit kraftigt, på alla nivåer. Något vi på Solidsport såklart har gynnats av och framför allt fick uppleva under hösten i takt med att all idrott startades upp igen. 

Snabbt fick vi avsluta alla permitteringar i samband med att antalet streamade matcher på Solidsport gick från nästan 0 till 3000 (!) varje helg samtidigt som över 200 nya lag anslöt sig till vår tjänst – varje vecka. Ett fantastiskt resultat som innebar fina rekord men också stora utmaningar. När året nu närmar sig sitt slut har Solidsport även passerat 43 miljoner kronor i utbetalda intäkter till alla lag, föreningar och idrottsevenemang som sänt sin sport hos oss. En siffra att vara extra stolt över speciellt i dessa tider.

“Live-streaming är här för att stanna, och det handlar inte bara om elitidrotten”

Trots nya restriktioner, nya nedstängningar och återigen en hårt drabbad idrott så är det med en positiv känsla vi blickar framåt inför 2021. Precis som företag tvingats skynda på sin digitala transformation via teams-möten och dylikt skulle jag vilja påstå att 2020 medförde ett uppvaknande även för idrotten. Även om vi alla längtar efter fulla arenor och att kunna höra publikens jubel igen kan vi konstatera att 2020 blev året då live-streaming på riktigt slog igenom i Norden vad gäller breddidrotten. Att livesända den lokala gymnastiktävlingen eller ungdomsmatchen i handboll har nu blivit en lika naturlig intäktskälla som att sälja lotter eller kaffe på arenorna runt om i landet. 

Live-streamning är här för att stanna, och det handlar inte bara om elitidrotten. Ingen sport är för liten, inget lag är för lokalt. Det finns ett värde och fansen är där ute och vill att del av ert innehåll. Det är år 2020 ett tydligt bevis på.

Med det sagt vill jag slutligen passa på att önska alla kollegor, som kämpat på beundransvärt under året, och våra samarbetspartners (klubbar, förbund, annonsörer, ligor, cuper) ett riktigt gott nytt år. 

Vi ser fram emot att fortsätta hjälpa idrotten att skapa nya intäkter genom sprida alla sporter. Oavsett sport och oavsett nivå. 

Gott nytt år,

Tobias Thalbäck, VD
Solidsport

Solidsports nyårsflashback:

Årets populäraste Solidsport News (15-11)
Årets populäraste Solidsport News (10-6)
Årets populäraste Solidsport News (5-1)

Årets Solidsport Moments (6-5)
Årets Solidsport Moments (4-3)
Årets Solidsport Moments (2-1)

“Stolta över att ha genererat 43 miljoner till idrotten”