Inget han vidrör känns tråkigt.
Känslor rörs upp, ögonbryn höjs men det är aldrig tråkigt.
Och mycket sällan dåligt.
Andreas Stockenbergs röst och gärning är en av allsvenskans och svensk handbolls mest intressanta följetonger.

Sekunddramat blev till en magsop på hela Alstermo.

Samtidigt var en personlig smäll, och ganska plågsam att bevittna.

Amo-tränaren Andreas Stockenberg hade inför mötet med kvalkonkurrenten HIF Karlskrona svingat både hit och dit i lokal och annan media. För mig förklarade “Stocken” till exempel att Karlskrona var “en katastrof”, och lite senare tyckte han i Blekinge Läns Tidning att samma lag är “ett förlorargäng”.

Så ni kan tro att det satt en hel del skadeglada Karlskrona-fans och andra irriterade tyckare och njöt av Amos kollaps med tio sekunder kvar i den senaste omgången av Allsvenskan. När hemmalaget i ledning 18-17 och bollen i egna händer höll på att koppla ett stadigt grepp om en kvalplats till Handbollsligan, då man både hann slarva bort boll och orsaka straff innan slutsignalen hann gå.

Slutresultatet 18-18 betyder att racet om kvalplatserna nu utvecklas till ett raffinerat rysardrama.

“Lider med pojkarna idag. Men vi är med fortfarande!”, twittrade “Stocken” själv efter matchen.

Dagen efter kom nästa tweet, där Amo-tränaren fortsatte att kalla Karlskrona för Hästö – trots att laget bytte namn för sex år sedan.

“Med lite distans till gårdagen. Vi hade vunnit men handbollsguden ville annat. vi har allt i egna händer. Hästö är avsevärt mycket bättre nu än i höstas. Härlig inramning där Hästös Lejon gjorde detta till en magisk afton”

Slår man ihop allt så blev den en match som knappast hade varit hälften så intressant utan “Stockens” insatser.

 

Öppenhet hjälper till att skapa profiler, och frågan är om svensk handboll i dag har en lika färgstark profil som Andreas Stockenberg.

 

Svensk handboll är fantastisk.

Den är framgångsrik internationellt, den är underhållande på tv och högstaserierna kittlar från år till år.

Men framför allt är svensk handboll smart.

De ständigt öppna dörrarna till medierna lyfter sporten även i jobbiga stunder, och generositeten sträcker sig från våra välbetalda proffs i Europa ner till vilken gärdsgårdsserie som helst.

Det finns i den svenska handbollskulturen att vara tillgänglig, och det är något jag första gången fick uppleva under det idag historiska EM-guldet hemma i Globen 2002. Färsk i sammanhangen smög man då försiktigt fram och ställde blygt frågor till en ledig spelare, bara för att mötas av en vänlig men långt ifrån mesig självklarhet av Bengans Boys.

Det var också efter denna turnering jag fick äran (?) att skicka Expressens tv-bilaga till Kiel och Staffan Olsson varje vecka (och sen leverans uppskattades inte alls kan jag berätta).

Öppenhet hjälper till att skapa profiler, och frågan är om svensk handboll i dag har en lika färgstark profil som Andreas Stockenberg.

Obekväm, rolig, intelligent – och jävligt duktig på sitt yrke.

 

Många hoppade till när bohemen “Stocken” fick jobbet som tränare i anrika Sävehof 2017.

Färre hoppade till när samma tränare fick sparken innan han ens hunnit lyfta den för klubben så efterlängtade SM-pokalen som han ledde den till.

Det mötet – “Stocken” vs. Sävehof – var säkert en krock på alla plan, men “Stocken” levererade en titel – det kan ingen ta ifrån honom.

Istället blev det efter 031-kicken en flytt tillbaka rakt in i de småländska skogarna, men inte ens i allsvenska Alstermo tystnar rösten som rör upp känslor. Och ligan kan knappast få en bättre frontfigur.

För det är lätt att vifta bort skitsnack från “profiler” utan meriter men som anser sig veta saker om olika idrotter och verksamheter, men när kritik och tyckande kommer från en tränare som alla VET är en vinnare och unik på många sätt – då föds också rubrikerna och med rubrikerna så kommer känslorna som lyfter intresset för Allsvenskan och svensk handboll i stort.

Är han då perfekt? Har inte Andreas Stockenberg saker att jobba på?

Jag tror han skulle le åt sådana frågor.

Förmodligen asgarva.

Själv kan jag längta efter ett kval till Handbollsligan där Amo är ett av lagen.

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com