Robert Wedberg, generalsekreterare, och Svenska Handbollförbundet har gett nya besked. Foto: Bildbyrån

Inget kval kommer genomföras. Det beslutet tog Svenska Handbollförbundets under fredagen. 

Tidigare i veckan så presenterade Svenska Handbollförbundet att avslutande seriespel och slutspel ställs in på grund av coronaviruset och regeringens senaste restriktioner.

Under veckan har därefter förbundets tävlingskommitté arbetet med ett förslag till beslut gällande tävlingsverksamheten. Det inkluderade hur upp- och nedflyttning samt hur kval ska avgöras.

Under fredagsmorgonen kom beskedet – inget kval kommer att genomföras. Likt Svenska Ishockeyförbundets beslut kommer heller ingen svensk mästare att koras.

När det gäller upp- och nedflyttning har förbundet, i linje med tävlingskommitténs förslag, bestämt följande:
“Lag som placerat sig för direktnedflyttning flyttas ned och lag som placerat sig för direktuppflyttning flyttas upp”

Det innebär att Aranäs som tog förstaplatsen i Allsvenskan Herrar flyttas upp till Handbollsligan. Det innebär samtidigt att Hammarby, Amo och Skånela som tog kvalplatserna i Allsvenskan ej kommer få kvala om en plats i högstaligan.

Samtidigt finns det också undantag:

“Undantag från detta görs i serier som inte har spelats färdigt. I dessa serier ska serieadministratören kontrollera hur serieutfallet hade kunnat bli om serien spelades klart. Om det finns lag som genom segrar i de kvarvarande matcherna hade kunnat spela till sig en plats som innebär att nedflyttning undviks eller uppflyttning uppnås så ska dessa lag erbjudas plats i den högre serien” skriver förbundet i ett pressmeddelande.

När det gäller platserna till Europacupspelet säsongen 2020-2021 så delas dessa ut utifrån befintliga sluttabeller. Seriesegraren erbjuds den plats som svensk mästare skulle ha erbjudits. Därefter erbjuds platserna i fallande skala till serietvåan, -trean och så vidare.

Läs hela pressmeddelandet här!

Följande beslut har tagits:

Upp- och nedflyttning samt kval
“Svenska Handbollförbundet har beslutat att inga kvalspel kommer att genomföras inom svensk handboll våren 2020. Konsekvensen av att kvalspelen ställs in är att alla kvalstreck i serietabellerna tas bort. Lag som placerat sig för direktnedflyttning flyttas ned. Lag som placerat sig för direktuppflyttning flyttas upp.”

“Undantag från detta görs i serier som inte har spelats färdigt. I dessa serier ska serieadministratören kontrollera hur serieutfallet hade kunnat bli om serien spelades klart. Om det finns lag som genom segrar i de kvarvarande matcherna hade kunnat spela till sig en plats som innebär att nedflyttning undviks eller uppflyttning uppnås så ska dessa lag erbjudas plats i den högre serien”

Svensk mästare
“Svenska Handbollförbundet meddelar att det säsongen 2019-2020 inte utses någon svensk mästare. Kapitel 4 i Svenska Handbollförbundets tävlingsbestämmelser slås fast hur svensk mästare ska utses”

Seriesegrare
“I serier som inte har kunnat spelas färdigt utses tabellettan till seriesegrare och tilldelas seriemedaljer”

Europacupplatser
“Platser till Europacupspelet säsongen 2020-2021 delas ut utifrån befintliga sluttabeller. Seriesegraren erbjuds den plats som svensk mästare skulle ha erbjudits. Därefter erbjuds platserna i fallande skala till serietvåan, -trean och så vidare”

Ungdoms-SM/USM 
“Svenska Handbollförbundet har beslutat att ställa in resterande del av USM denna säsong”

Gymnasie-SM
“Gymnasie-SM 2020 ställs in”

Trim-SM
“Trim-SM 2020 ställs in”