Ny coach.
Samma mål.
Efter damernas framgång i kvalet så ser du nästa EM-kvaldrama mot Vitryssland live på SolidSport – torsdagen den 29 november.
– Jag har spelat hur många kvalmatcher som helst, nu måste vi vinna dem och ta oss till EM, säger Ludvig Håkanson.

Minnet finns kvar.

Det var fem år sedan, en lång tid för en 22-åring – men längtan tillbaka har levt hos Ludde Håkanson sedan dess.

– Jag var med och spelade EM 2013, och det är fortfarande det roligaste jag gjort basketmässigt, säger guarden som i dag spelar för Madrid-baserade Movistar Estudiantes.

– Landslaget får publicitet om vi tar oss till EM, och landslaget behöver verkligen det. Vi har många unga spelare nu, som också spelar i bra lag i bra ligor. Att ta oss till EM vore det bästa för alla på alla sätt, individuellt och som lag.

Förutsättningarna kunde dock ha varit enklare.

Efter förlusten mot Danmark senast så valde Svenska Basketbollförbundet att byta coach för landslaget, från populäre Vedran Bosnic till spanske Hugo Lopez.

– Matchen mot Vitryssland är enormt viktig, och vi är väldigt besvikna över resultatet mot Danmark. Nu blir det en kort tid med en ny tränare, bara tre dagars förberedelser, och det har jag inte varit med om tidigare. Men jag tror på att göra enkla saker och inga dramatiska förändringar, säger Håkanson.

Vad är din syn på Hugo Lopez?

– Han känns väldigt bra, och han ringde mig innan det blev officiellt att han tar över landslaget. Frågade lite hur vi spelade och så. Han kom också och kollade när vi mötte Simon Birgander och hans Joventut de Badalona, och vi tre stod och snackade en del efter matchen och lärde känna varandra.

– Jag tror att det här kommer passa oss bra, för vi har flera spelare som återfinns i spanska klubbar för närvarande – och spelstilen borde funka bra för oss i landslaget.

Sverige kommer planenligt till den tuffa EM-kvalmatchen i Uppsala utan en trio stjärnor – Jonas Jerebko (Golden State Warriors), Jeffery Taylor (Real Madrid) och Marcus Eriksson Gran Canaria) – som inte är uttagningsbara.

– Jeff och Marcus spelar båda EuroLeague, som inte tar uppehåll för EM-kvalet. Och Jonas spelar ju i NBA. Vi hoppas att de är med till sommaren när de får lite ledigt från klubblagen, säger Håkanson.

– Tråkigt också att Viktor (Gaddefors) är skadad. Å andra sidan så får vi tillbaka Simon (Birgander) och Nick Spires, som inte var med i förlusten mot Danmark.

Vilken målsättning bör det här landslaget ha?

– Jag har spelat hur många kvalmatcher som helst nu, nu måste vi vinna dem och ta oss till EM.

Ludde Håkanson avslutar:

– VM är tuffare, där finns det en liten chan

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com


Du ser matchen på Svenska Basketbollförbundets playkanal.