SolidSport har varit hem för den svenska Pingisligan under 2018/2019.
Efter det sensationella VM-silvret i Budapest så tror Mattias Falck på ett uppsving svensk pingis i stort och slår ett slag för livesändninarna från den inhemska högstaligan där Eslöv AI nyligen vann SM-guld.
– Det är väldigt bra kvalitet, och det är definitivt värt att se livestreamen från Pingisligan, säger Falck.

VM-bronset i lag fick inte den uppmärksamheten det förtjänade i fjol.

Men Mattias Falcks bragdartade VM-silver i helgen ger svensk pingis det lyft man så länge jobbat för.

Det är hjälten den första att understryka.

– Ja, nu har alla fattat att vi är på gång. När vi lyckades ta bronset i lag-VM på hemmaplan i Halmstad 2018 så uppmärksammades det inte som det borde gjort. Men nu har vi ett perfekt läge, ett guldläge, säger Falck.

Som tror att han bidrog till att spränga en mental gräns under vägen fram till finalen – den första svenska finalplatsen på 22 år – mot den kinesiske världsartisten Ma Long, och att andra blågula lagkamrater nu kommer att ta rygg på framgången i Budapest.

– Nu har vi visat att det inte är omöjligt och de andra i gänget är ju inte sämre. Jag menar, Truls (Möregårdh) slog ju mig i SM och Kristian (Karlsson) har etablerat sig i världseliten under de senaste två-tre åren, säger Mattias Falck.

Kristian kanske är närmast att ta det sista klivet nu, sen kommer Truls – som bara är 17 år – underifrån. Det här kanske var pushen som de behövde.

Falck fortsätter entusiastiskt:

– Jag hoppas verkligen att det är betyder mycket för svensk pingis. Jag märker att det snackas mycket nu och kan vi väcka fler ungdomars intresse så kommer återväxten att tryggas.

SolidSport har ett samarbete med Svenska Bordtennisförbundet och har livesänt Pingisligan– både på herr och damsidan – under den senaste säsongen. Den svenske herrsingelmästaren Truls Möregårdh ledde då bland annat sitt Eslöv AI till ännu ett SM-guld efter en kittlande finalseger över Halmstad BTK.

Mattias, du är proffs i Frankrike – men hur ser du på kvaliteten i vår egen högstaliga?

– Det är väldigt bra kvalitet i Pingisligan, den håller verkligen hög klass och växer hela tiden. Det är många klubbar i landet som sliter för att skapa slagkraftiga lag och jag hoppas att den här framgången kan locka ännu fler utländska spelare som vill komma hit och spela.

Så det är värt det att kolla Pingisligan på SolidSport alltså?

– Pingisligan är definitivt värd att se!

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com