Det är inte alla idrottare som tänker på livet efter karriären, särskilt inte unga talanger.
Men två som gör det är SBL-stjärnan Anna Lundquist, 23, och skyttekungen Tobias Svantesson, 19, i Herrallsvenskan.
– Jag kan värmas varje gång jag hör en ung spelare tar det här ansvaret, skriver Solidsports Mathias Lühr.

Det här är en krönika, åsikterna i texten är skribentens.

Yngre, och ännu yngre.

Och dessutom kloka.

HR-siktande Anna Lundquist och arkitektdrömmande Tobias Svantesson kan båda kalla sig serieledare.
När idrotten används som plattform för effektivt samspel och som en språngbräda mot framtiden så är det lätt att begripa att vi på Solidsport förälskat sig i föreningslivet.

Själv firade Anna med att jobba förmiddag dagen efter match, och därefter förbereda sig för online-studier.

Norrköping Dolphins guard kan även benämna sig själv veteran, bara 23 år gammal.
Serieettan i SBL Dam är en sammansättning av färska spelare och coacher, ett hopkok av orutin som många räknat bort inför årets säsong.

Själva pekar man hellre på en unik sammanhållning, en ständig strävan att förbättra sig själva och laget – och en vetskap om att taket för talangen inte ens är nära.

När Dolphins senast knäppte regerande mästarna A3 Umeå på näsan – dessutom på bortaplan – så var det många i basket-Sverige som höjde på ögonbrynen, även om man tidigt på säsongen snabbt kan välja att rycka lite på axlarna åt en lustig höstskräll.

Själv firade Anna med att jobba förmiddag dagen efter match, och därefter förbereda sig för online-studier.
– Jag vill jobba inom human resources, säger den 23-åriga basketveteranen.

Anna Lundquist & Co har mycket kvar att bevisa, därom råder inga tvivel – men jag tycker mycket om ambitionen och bristen på respekt för de givna favoriterna i ligan. Att man ser Högsbo Baskets sensationella resa till SM-final i fjol som ett bevis på att allt är möjligt.

Att “alla matcher börjar 0-0” som Anna Lundquist själv uttrycker det.

Tobias Svantesson gör en liknande resa.
19-åringen lämnade inför säsongen 08-området och sitt Tyresö för allsvenska rivalen HK Aranäs i Kungsbacka, och en stor anledning var en annan än handbollen.

Svantesson vill bli arkitekt och kombinerar därför sporten med studier på Chalmers i Göteborg.
Det är ju inget unikt upplägg, men när man sett så många som “glömt bort” att ta hand om livet vid sidan av elitidrotten och sen stått där efter karriären utan några som helst idéer – då kan jag värmas varje gång jag hör en ung spelare ta det här ansvaret.

Som Anna och Tobias.

Vi ska sedan inte glömma det riktigt roliga, Tobias Svantesson kontrade och knorrade ju in nio bollar när Aranäs slog Rimbo med 27-21 och tog sig upp i serieledning – och det var en islossning.

Det är bra att bygga en grund för livet med studier vid sidan om, men innan det verkliga allvaret sätter in så ska både Anna och Tobias njuta av allt det fantastiska som idrotten har att erbjuda.

Som just nu.

Mathias Lühr
mluhr@solidsport.com