Åsa Hedin blir Tennisförbundets första kvinnliga ordförande. Foto: Bildbyrån/Tennisförbundet

Svenska tennisförbundet har under sin 114-åriga historia nu fått sin första kvinnliga ordförande. Klar är att Åsa Hedin tar över efter Thomas Wallén samtidigt som tidigare proffset Johanna Larsson även tar plats i förbudnsstyrelsen.
– Det här ska bli väldigt skoj. Jag hoppas det kan inspirera andra tjejer att ta ledande positioner, säger Hedin till SVT Sport.

Efter fem år på posten står det klart att Thomas Wallén lämnar rollen som ordförande för svenska tennisförbundet.
In kommer istället en historisk efterträdare.

Det handlar om Åsa Hedin som därmed blir tennisförbundets första kvinnliga ordförande någonsin. Något hon själv däremot inte lägger så stort vikt på.

– Det vet jag inte om jag tänkt så mycket på. Jag tycker bara det är roligt att få vara med och bidra till tennisen. Det är fantastiskt kul när man hållit på med tennis i olika former hela sitt liv att få vara med och ge tillbaka, säger hon till SVT Sport.

Den största utmaningen hon beskriver kommer att fortsatt vara att se till att tennisen förblir en attraktiv sport för ungdomar.

– Vi ser generellt att idrottssverige tappar ungdomar. Nu har tennisförbundet varit förskonade, men det är svårare att få in ungdomar i idrott. Så att utmaningen är att fortsätta göra tennisen attraktiv.

Tidigare proffs tar plats i styrlesen

Samtidigt kommer det även in ytterligare ett kvinnligt namn i förbundsstyrelsen. Det handlar om välbekanta Johanna Larsson, som så sent som i februari avslutade proffskarriären.

Hennes erfarenheter, med bland annat tio år på WTA-touren, kommer vara värdefullt tror Hedin.

– Vi är väldigt tacksamma att Johanna valde att arbeta med just oss i styrelsen. Hon är ju den som har mest aktuell erfarenhet av att vara på touren, elitspela och så vidare. En väldigt driftig och klok person.

Förbundsstyrelsen består nu av fyra kvinnliga och tre manliga ledamöter.

MER NYHETER:

RF vill reda ut förvirringen: ”För dialog med polisen”
Här tillåts publik på fotbollsmatcher
Beskedet: Grönt ljus för tävlingsidrott
TV: Se profilens gästspel – under en P10-match