Kultur- och idrottsminister Amanda Lind har tillsammans med FHM gett tävlingsidrotten grönt ljus från den 14 juni. Foto: Bildbyrån

Idrotten har hållit andan länge, men idag kom det efterlängtade beskedet. Från den 14 juni kommer tävlingsidrott tillåtas åter igen.

Det var under fredagsmorgonen som idrottsminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson lämnade nya besked om idrotten.

Och efter en ytterst påfrestande period för idrott kom Lind och Carlsson med goda nyheter. Från den 14 juni kommer tävlingsidrott som spelas utomhus få starta på nytt. Ett beslut som bland annat innebär att herr- och damallsvenskan i fotbollen har klartecken att starta upp sina respektive säsonger.

Kommer få spela med tomma läktare

Det kommer däremot, som väntat, ske inför tomma läktare. Restriktionen om att sammankomster ej får överskrida 50 personer kommer nämligen kvarstå.

Den tidigare restriktionen om att sammankomster får samla max 50 personer kvarstår dock, vilket innebär att matcherna och tävlingarna inledningsvis kommer att ske inför tomma läktare.

När det gäller reserestriktionerna så räknar Folkhälsomyndigheten professionell elitdrott som att deras resor är nödvändiga, men för idrottare på lägre nivå gäller de tidigare restriktionerna om att bilresor på max två timmar tillåts.