Viktiga landskamper i beachhandboll mot Norge i Ulricehamn – live på SolidSport.
Då tycker historiska förbundskaptenen Helene Bernhardtz att det är dags att flytta fokus från henne – till sporten.
– Nu ska laget spela EM, där ska fokus ligga, säger Bernhardtz bestämt.
Du ser matcherna – de första landskamperna på svensk mark – den 7-8 juni.

Rubrikerna var många och tämligen feta när hon i april i år som första kvinna utsågs till förbundskapten för ett svenskt herrlandslag.

Två månader senare så har svensk beachhandboll fått mer publicitet än någonsin, men huvudpersonen själv tycker att det är dags att rikta blickarna mot landslaget och de utmaningar som väntar.

– Det har varit mycket mer fokus på mig som kvinna, än på mig som förbundskapten. Jag har inga problem med det, och för mig är det kul att det var just jag som blev förbundskapten – och nu vet folk mer om beachhandboll finns. Det är ju en positiv bieffekt, skrattar Helene Bernhardtz.

Som sedan tillägger lite mer allvarligt:

Men nu kan man fokusera mer på det som är väsentligt kring laget, än på mig. Nu ska laget spela EM och där ska fokus ligga.

Rutinerade målvakten August Elmberg har tagit “Bernhardtz-stormen” med ro, och ser fram emot att jobba med sin nya chef.

– Först och främst så har vi fått lite publicitet, vilket är bra för sporten. Men vi i gruppen har inte lagt så mycket fokus på det. Helene har ju varit med kring laget tidigare, vi känner henne och hon har rutin. Det är en kunnig ledare och det kommer bli kanon, säger Elmberg.

Den riktiga uppladdningen inför EM i Polen 2-7 juli börjar nu till helgen med blågula dubbellandskamper mot Norge, för både herrarna och damerna.

– Landskamperna mot Norge är viktiga matcher för oss. Jag vill se att vårt spel flyter på och att vi har nytta av spelare som inte spelat mästerskap tidigare och att de kommer bra in i spelet. Efter helgen kommer vi sedan ta ut EM-truppen, säger Helene Bernhardtz.

– Så det är lite upp till bevis nu. Och Norge är bra, man har varit långt framme i de senaste slutspelen. Så det är en bra värdemätare, definitivt.

Ni skrällde och var i semifinal i VM senast. Vad är då målsättningen i EM?

– Jag har tidigare sagt att vår målsättning är att komma topp tre. Vi vill kvalificera oss till VM nästa år och då måste vi vara topp tre i Europa. Sen är Europa ledande så det är ett oerhört tufft mål, men vi vill väldigt gärna vara med i VM nästa år i Italien, säger Helene Bernhardtz.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

 

Så här spelas landskamperna mot Norge/

7 juni, 18.00: Sverige–Norge (damer)

7 juni, 19.00: Sverige–Norge (herrar)

8 juni, 18.00: Sverige–Norge (damer)

8 juni, 19.00: Sverige–Norge (herrar)

(Matcherna spelas i Ulricehamn)

 

Fakta/ Heléne Bernhardtz 

EHF-utbildad coach

4 SM-Guld

2 EM-mästerskap

1 VM

2 Champions cup (motsvarande Champions League I fotbollen)

Ett kommande EM och World Beach Games i San Diego