Han fick taket på Baltiska Hallen att lyfta med en monsterdunk.
Den spektakuläre talangen Elijah Clarance, 21, har snabbt blivit en hjälte och förebild för många unga basketspelare i Sverige.
– Det chockar mig ibland, säger Clarance.

Se Tyskland – Sverige live på Solidsport den 11 augusti, 17.45.

Det var på hans egen hemmaplan som det exploderade i februari 2019.

Uppväxt i Norra Sofielund i Malmö, så kunde scenen heller inte vara någon bättre.

I den avgörande EM-kvalmatchen mot Danmark i klassiska Baltiska Hallen så bryter Elijah Clarance ett uppspel, tar sats mot korgen och med adrenalinet pumpande genom kroppen så fullständigt hamrar han i bollen i den danska korgen.

– Det betydde mycket. Att få göra den hemma, framför folk man älskar och känner, säger Clarance, som till vardags är proffs i tyska Frankfurt Skyliners.

Det betyder allt för mig.

Dunken betydde också ännu mer uppmärksamhet från yngre spelare och basketfans i Sverige.
Något Elijah uppskattar mycket, men också har svårt att ta in:

– Det chockar mig ibland. För några år sedan var ju jag en av alla kids som såg upp till en massa basketspelare. Att folk nu kan skriva till mig på Instagram eller på andra sociala medier – eller bara komma fram till mig och fråga om tips…, det är riktigt sjukt.

– Och det händer ofta. Det kan vara i Malmö eller i Stockholm, en “kid” kommer fram och säger: “Jag såg dig spela i Malmö”, eller: “Jag har sett dig tidigare på Instagram, du är rikigt bra. Fortsätt!”.

Elijah Clarance funderar, innan han erkänner:

– Det betyder allt för mig.

Den här söndagen väntar tuffast tänkbara motstånd för Clarance och det svenska herrlandslaget.
VM-laddande Tyskland, med en handfull NBA-proffs, på bortaplan.

– Jag är riktigt taggad. Att gå upp mot NBA-spelare är alltid en utmaning och jag tror att det kan vara bra för oss inför kvalet. Det kan vara bara bli till vår fördel, tror jag, säger Clarance.

Handlar det om att deras stjärnor är någonstans där du vill vara i framtiden – i NBA?
– Ja. Hundra procent.

Var ser du dig själv om tre år?
– Jag har ingen aning om vad som händer om tre år. Jag måste bara fokusera på att bli bättre för varje dag, fortsätta lyssna på mina tränare och ta det dag för dag – så får vi se vad som händer, avslutar Elijah Clarance.

Se Tyskland – Sverige live på Solidsport den 11 augusti, 17.45.

Text: Mathias Lühr
mluhr@solidsport.com