0-100 km/h på sådär en halv sekund.
Toppfarter som snuddar vid 500 km/h.
Räkna med en hisnande upplevelse under EM-deltävlingen Tierp Internationals 2019.
– Det är Europa-eliten som kommer hit och det kommer bli spektakulärt, säger Lennart Olsson från Nitroz som kommer producera och livesända alla tävlingar på SoldiSport.
Du ser EM-festen live den 6-9 juni.

När den erfarne Lennart Olsson lyfta fram egenskaper som beskriver en bra dragracingförare så funderar han ett ögonblick.

– Man behöver vara en lugn människa, och man behöver ett bra team med sig. Och så ska man ju vara reaktionssnabb. Det senare är också en egenskap där tjejer visar sig vara bättre än killar många gånger, säger Olsson.

– Som finskan Anita Mäkelä, flerfaldig EM-mästare. Ruskigt reaktionssnabb och så kör hon snabbt – och hon är kanske favoriten av de förare som kommer till tävlingen i Tierp.

Anita Mäkelä tävlar nu i den tyngsta klassen, Top Fuel Dragster.

Där farterna och g-krafterna får både åskådare och förare att tappa andan,

Eller, vad sägs om 0-100 km/h på en knapp sekund, och topphastigheter som snuddar vid 500 km/h?

– Så hugger det till bra i bilen när man släpper ut bromsskärmarna, det är oerhörda g-krafter som spelar in då, fyller Lennart Olsson i.

Det finns även skickliga svenskar på plats i Tierp, för att ta upp kampen med bland annat Anita Mäkelä.

Sveriges enda proffs inom Top Fuel Dragster heter Mikael Kågered, och kan också stoltsera med att ha varit bäst i Europa.

– Micke livnär sig på dragracing i dag och har erfarenhet från många olika klasser, säger Olsson.

Förutom Top Fuel Dragster så kommer det att bjudas underhållning från flera andra klasser, till exempel Top Methanol Dragster, Pro Stock Car, och Top Fuel Bike.

Tävlingarna i Tierp inleds på torsdagen den 6 juni, och fortsätter över hela helgen fram till söndagen den 9 juni.

Kan du inte vara på plats, och törstar efter spektakulär motorsport så följer du bäst tävlingarna vid SolidSports sändningar på solidsport.com/eu-dragracing-championship

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com