Storvreta chockade Solidsports nyinstallerade AI-kamera i IFU Arena. Foto: Bildbyrån

Under onsdagen var det världspremiär för AI-kameran på IFU Arena. Aldrig tidigare har en innebandymatch med lag på elitnivå livesänts med hjälp av AI. Resultatet? Storvreta chockade med sin snabbhet.
– Det har sett jättefint ut på träningarna under en match växlades tempot upp och då hade kameran svårt att hänga med, än så länge, förklarar Tobias Thalbäck, vd på Solidsport.

AI-kameran som används på IFU Arena är utvecklad av Mobile Viewpoint som är ledande i världen när det handlar om AI-produktion av matcher. Ursprungligen är AI-teknologin tränad på fotboll och basket. 

Gårdagens sändning från innebandymatchen mellan Storvreta IBK och Hagunda IF var alltså världspremiär för en helt ny sport. Sändningen fungerade i stora drag bra men så fort Storvreta fick upp tempot i matchen så märktes det att kameran inte riktigt hängde med.

Mest tydligt blev det när bollen snabbt förflyttades över stora ytor mellan spelarna på planen med snabbt och fint passningsspel. En liten boll i hög hastighet är inte så lätt för en dator att analysera med andra ord.

– Den enkla förklaringen är att kameran inte har tränats tillräckligt länge på att sända innebandy på den här nivån. Vi har tränat kameran genom att sända olika sekvenser från Storvretas träningar och det har sett riktigt bra ut, men i en riktig matchsituation så växlades tempot upp ytterligare ett par snäpp till och då hängde kameran inte med, förklarar Tobias Thalbäck, vd på Solidsport.

“AI-kameran kommer hela tiden bli bättre”

Innebär det att tekniken kan dömas ut och att det är traditionella sändningar som gäller i fortsättningen? Svaret är nej.

– Det är små justeringar som krävs innan vi kommer nå en sändning som fungerar till hundra procent. Det fina med AI-tekniken är att vi kan använda gårdagens match för att träna upp AI-kameran. Redan i dag kan samma match spelas upp och lära kameran hur alla mål och viktiga matchsituationer ska komma med i bild på ett bra sätt. AI-tekniken i kameran kommer alltså hela tiden bli bättre och bättre på att filma innebandy, säger Thalbäck.

AI-tekniken i kameran kan alltså jämföras med ett barn som lär sig gå. 

– Jag skulle säga att AI-kameran på IFU Arena precis har ställt sig upp och börjat gå. Vi trodde den kunde springa redan men Storvreta motbevisade oss direkt. Det kommer ta lite tid men vi är övertygad om att det här är framtiden, avslutar Tobias Thalbäck.

LÄS ÄVEN: Solidsport enters AI market with Mobile Viewpoint
LÄS ÄVEN: Storvreta IBK livesänder derby – med AI-kamera