Modo Hockey satsning på egna tv-rättigheter och betalt innehåll har blivit en framgångssaga allt fler klubbar kopierar. Foto: Modo Hockey

För fyra år sedan sjösattes en ny idé som fick många att skaka på huvudet. Idag är Modo Hockeys satsning på egna tv-rättigheter och betalt innehåll ett succékoncept som allt fler elitklubbar inspireras av.
– Det var många som ifrågasatte oss och vår betalmodell. Nu ringer istället flera klubbar från olika ligor och idrotter och frågar om hur vi jobbar med Modo Channel, säger Frank Eriksson, kommunikationsansvarig i klubben.

Slutsignalen har gått. Ekot från spelare som tacklas i sargen, tränare som vrålar eller domare som visslar har tystnat i ståtliga Fjällräven Center. En arena som vanligtvis nästan kokar över under en match mot ärkerivalen Timrå men som nu gapar tom på grund av nuvarande restriktioner.

I en av logerna en bit upp är det däremot både maxpuls och högintensivt arbete som pågår för Frank Eriksson och Modos kommunikationsavdelning. Ett team med mycket ideell kraft som precis flerkameraproducerat och livesänt matchen i HD till över 3000 unika tittare – helt på egen hand.

– Det här är en fantastisk möjlighet för klubben på många sätt. Det är såklart ett väldigt välkommet tillskott ekonomiskt men framför allt en unik chans att ge något tillbaka till alla våra supportrar som stöttar oss i vått och torrt, förklarar han samtidigt som han torkar bort svett i pannan. 

Har passerat 1000 betalande supportrar

Att livesända matcher eller ta betalt för sitt exklusiva innehåll är långt ifrån nytt för Modo Hockey. Det är en strategisk satsning som påbörjades redan för fyra år sedan, men som då möttes av starkt motstånd. 

– Det var mycket spott och spä mot oss då. Idén om att skapa exklusivt innehåll för våra supportrar höll alla med om men att ta betalt för det resulterade i mycket tvivel och stor skepsis. Vissa kunde fråga “vilka tror Modo att de är, Barcelona?” och jämförde oss med internationella storklubbar som redan då hade egna tv-kanaler, förklarar Eriksson.

Idag är situationen helt annorlunda. Modo har nyligen passerat 1000 betalande månadsabonnenter på Modo Channel samtidigt som deras senaste livesända matcher mot Timrå och Skellefteå lockade över 6500 betalande tittare. Det går att jämföra med en nästan fullsatt hemmamatch i Fjällräven Center.

– Det är såklart helt fantastiskt eftersom majoriteten av intäkterna går direkt till klubben. Det är ett grymt kvitto för oss som jobbat länge och ihärdigt med detta.

“Det här är framtiden för alla idrottsklubbar”

Framgångarna har även gjort att allt fler elitklubbar fått upp ögonen för Modos framgångar vid sidan av isen. Bara senaste året har såväl seriekonkurrenterna AIK Hockey, Vita Hästen och Almtuna IS, allsvenska fotbollslagen Östersunds FK, IFK Norrköping och Malmö FF samt SSL-klubbarna Storvreta IBK och IBF Falun lanserat liknande satsningar på Solidsport.

– Jag är inte förvånad utan snarare övertygad om att det här är framtiden för alla elitklubbar. Det finns så många fördelar med att få full kontroll över sin egen kommunikation och sina egna tv-rättigheter. Framför allt är det ett utmärkt sätt att komma ännu närmare och skapa ännu starkare band med sina supportrar.

“Stora framgångar kommer inte direkt”

Ni är pionjärer på området, vad är ert främsta tips till klubbar som nu tänker i samma banor som er?
– Ihärdighet. Tro inte att stora framgångar kommer direkt bara för att ni sänt en spännande match. Precis som det gör sportsligt krävs det långsiktigt och hårt arbete innan man kan börja skörda framgångar. 

Vad tror du är det vanligaste misstaget många klubbar gör?
– Jag har hört många som skyllt på att det inte finns några resurser. Det här handlar inte om vad man har för resurser. Det går att börja väldigt smått, precis som vi gjorde, men det viktiga är att hela tiden besvara en fråga; vad har vi som är unikt? Vi kan varje dag ta våra supportrar in bakom kulisserna och in i omklädningsrummet. Det kan ingen annan.

Har ni några planer på att bygga vidare på er egen satsning?
– Självklart. Vi försöker hela tiden komma på idéer som kan komplettera vårt innehåll. Bland annat håller vi just nu på att ta fram gamla guldkorn i vårt exklusiva Modo-arkiv som vi kommer dela under hösten.

Innan samtalet avslutas är det en sista men väldigt viktig detalj som Frank vill lyfta fram som en stor nyckel i klubbens lyckade satsning.

– Det är svårt att beskriva hur viktig den ideella kraften är för oss. Det är den som ligger bakom det vi kan producera och leverera. Jag har hela tiden personer jag kan rådfråga och bolla med samtidigt som nivån på den tekniska kunskapen är hög. Bakom kulisserna är det väldigt många lösningar som är hemmasnickrade och det engagemang som finns hos alla som hjälper till är beundransvärd, avslutar han.

Upptäck Modo Channel på solidsport.com/modochannel

LÄS ÄVEN: Modo om valet av Solidsport: ”Vill styra över våra rättigheter”