Stockholms Handbollförbund lanserar digital utbildning om hjärnskakningar tillsammans med sjukgymnasten Anne Hopfgarten (höger). Foto: Bildbyrån

Hjärnskakningar inom svensk handboll var ett växande problem under den gångna säsongen. Nu lanserar Stockholms handbollförbund (StHF) en digital utbildning tillsammans med den meriterade sjukgymnasten Anne Hopfgarten.

Under den gångna säsongen var hjärnskakningar ett växande problem inom svensk handboll. Bara hos regerande mästarna Sävehof drabbades en damspelare och sex herrspelare av totalt tio hjärnskakningar, rapporterade Radiosporten i februari.

Värst drabbad var vänsterhänte skytten Gzim Salihi som åkte på tre stycken själv och var kritisk till utvecklingen.

”Det är mycket fula smällar mot ansiktet nu. Vissa smällar är otur, men vissa ser man är fult när de går för huvudet. Jag tror det behövs en regeländring, där man behöver straffa spelare och klubbar ännu mer”, sa Salihi i intervju med Radiosporten.

StHF: “Viktigt att ta huvudskador på allvar”

För att motarbeta utvecklingen har Stockholms Handbollförbund valt att satsa på en digital utbildning. Tillsammans med Anne Hopfgarten, sjukgymnast för bland annat damlandslaget och Hammarbys herrlag, har en kurs om hjärnskakningar lanserats på deras Solidsport-kanal.

– Det är väldigt viktigt att ta huvudskador på allvar. Vi hoppas därför att vi genom detta kan skapa mer förståelse om hur en hjärnskakning ska hanteras. Anne är expert på området går bland annat igenom hjärntrappan, en modell för hur man rehabiliterar en hjärnskakning, säger Joanna Stassos Wolf, projektledare på Stockholms Handbollförbund.

Föreläsningen är ca 30 minuter och går att se via StHF:s egen Solidsport-kanal eller via spelaren nedan.