ARN har meddelat att arrangörer måste återbetala deltagare för evenemang som ej gått att genomföra under pandemin. Foto: Bildbryån/Skärmdump

Evenemang som ställs in på grund av coronapandemin ger inte arrangörer rätt att behålla sina startavgifter. Det meddelar allmänna reklamationsnämnden (ARN). Något som kommer slå hårt mot en rad stora motionslopp och ungdomscuper.

Huruvida inställda idrottsevenemang har rätt att inte betala tillbaka inbetalda har varit ett hett diskussionsämne under coronapandemin.

ARN har fattat beslut i ett par ärenden och har nu i ett pressmeddelande meddelat vad som gäller

Beslutet: Arrangörer måste betala tillbaka

Nämnden har då beslutat att arrangörer inte har rätt att behålla anmälningsavgifter när ett evenemang har ställts in på grund av coronaviruset.
– Den som inte får en avtalad prestation, t.ex. möjligheten att delta i ett motionslopp eller gå på en konsert, är alltså som utgångspunkt inte skyldig att betala för den, säger Marcus Isgren ARN:s chef i ett pressmeddelande.

Flera arrangörer har valt att inte göra återbetalningar med argumentet att dem ej kunnat hålla sin del av avtalet på grund av de restriktioner som införts. Därför åberopade man extraordinära omständigheterna och principen om force majeure.

En klausul räddar Vätternrundan

Enligt ARN kan principen om force majeure inte befria företag från skyldigheten att betala tillbaka kostnaden för den tjänst som inte har levererats. Den principen gäller bara för att begränsa skadeståndsskyldighet.

– Ibland inträffar oväntade saker som gör att det blir väldigt svårt eller till och med omöjligt för ena parten att hålla sin del av avtalet. Men för att slippa betala tillbaka pengar i en sådan situation krävs att det finns ett avtalsvillkor som ger parten denna rätt, förklarar Marcus Isgren.

Ett undantag är cykelklassikern Vätternrundan. Skälet är att arrangören har en klausul som ger dem rätt att behålla 50 procent av anmälningsavgiften. Något som får klartecken av ARN.

– Jag är oerhört glad och lättad idag, säger VDn Gunilla Brynell-Johansson till SVT Sport.

”Knappt sovit i natt”

Startavgifterna för Vätternrundan är ett normalt år runt 45-48 miljoner kronor. I år har den siffran varit cirka 10 miljoner mindre då många inte hann betala in.

– Jag kan inte säga att jag har sovit särskilt gott i natt. Skulle vi ha tvingats betala tillbaka allt så hade vi inte kunnat fortsätta, säger Gunilla Brynell-Johansson till SVT.

RELATERADE NYHETER: 

Så fördelas krisstödet på 500 miljoner kronor till idrotten
Ännu en cup ställs in – över 100 lag drabbas
Klart: Stockholm Marathon ställs in
Idrottens nya stödbehov: 1,2 miljarder (!)