Det är laget som innehåller ett helt landslag.
Därför är det naturligt att Göteborg BHC nu tar sikte på beachhandbollens toppskikt i Europa.
– Den satsningen börjar med helgens SM i Ulricehamn, säger specialisten Jesper Knutsson.
Du ser alla matcher från SM i beachhandboll – både damer och herrar – live på SolidSport.

Han säger att dominansen inleddes “av en slump”.

Och Jesper Knutsson, 32, borde veta, han har nämligen varit med från början.

– Från det att vi vann SM-guldet 2010 – ja, typ av en slump – så har det varit hårt arbete. Det är det som det handlar om för oss. Hårt jobb, säger Jesper Knutsson.

– Tony Carlsson kom snabbt in i bilden som ledare och vi startade Göteborgs BHC 2015, det var också då som dominansen startade. Jag jobbade inte ensam längre, utan det blev ett bredare hårt jobb. Vi är den klubb i Sverige som lägger ner mest tid på sporten, skulle jag våga säga.

Knutsson säger med en blandning av suck och skratt:

Ja, så mycket tid som jag, Tony och Heléne (Bernhardtz, förbundskapten för svenska landslaget) lagt ner på beachhandbollen, det är svårt att matcha.

Att GBHC är Sveriges ledande klubb i beachhandboll har man också kvitto på i form av mästerskap.

  • Herrarna har vunnit sex SM-guld och två silver sedan det där slumpartade guldet 2010.
  • Damerna vann SM-guld 2018 med sitt junior(!)lag, och givetvis så sänder SolidSport även samtliga matcher från damernas SM i helgen.

– Vi har tillräckligt bra lag för att vinna SM-guld för både damer och herrar den här helgen, så är det, säger Jesper Knutsson.

Som avslöjar att mästerskapet i Ulricehamn är ett avstamp mot något ännu större:

– Vi gör en liten satsning mot att nå Europatoppen nästa år, men den startar med SM i i år.

Hur ser en sådan satsning ut?

– Jag är mycket för att köra hemvävt, då menar jag i Sverige. Vi har värvat två spelare som tidigare spelat i Kävlinge, vår största konkurrent – så idag har vi alla landslagspelare utom en i GBHC, säger Knutsson.

– När vi ska ut i Europa så krävs så många bra spelare som möjligt och jag vill inte hålla på att låna spelare utomlands.

Hur funkar satsningen så här långt?

– Det ser bra ut. Det är mycket landslagsverksamhet (bland annat ett EM-slutspel i Polen i juli) i år, så för oss i GBHC blir det lite av ett mellanår. Vinner vi SM så blir det Champions Cup i Catania, men nästa år ska vi ut på Europa-touren och försöka kvalificera oss för EBT Finals, ett slutspel för topplagen i Europa.

– Där har vi aldrig varit med, och det vore häftigt att kvalificera oss dit.

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

 

Jesper Knutsson rankar Göteborg BHC:s guldkonkurrenter i SM

1. Ankaret

Det är laget som har den sista landslagsspelaren, Martin Käck, och bör väl vara vår främste utmanare om guldet den här gången.

2. Kävlinge

Ett lag som splittrats, där en ny satsning blommat upp i Ankaret. Men det finns rutinerade och meriterade spelare och allt kan hända i beachhandboll.

3. Rya

Vårt andralag från Borlänge som är en smula vingklippt. En del spelare missar SM på grund av studentfirande, för det är ett ungt lag. Men Rya kan ändå vara med och slåss om en topp två- eller topp tre-placering.