500 miljoner till idrotten kommer troligtvis inte räcka om krisen fortsätter, menar RF:s ordförande Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Regeringen har gett ett krisstöd på 500 miljoner kronor till svensk idrott. Men det kommer sannolikt behövas mer om krisen fortsätter, enligt Riksidrottsförbundet (RF).
– Det är viktigt att markera redan nu, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT.

Matcher, ligor och ungdomscuper ställs in.
Läktarna gapar tomma. Cafeterior är stängda. Ungdomsverksamheter bommar igen.

Coronaviruset håller på att stänga ner svensk idrott och har på kort tid fått föreningar att börja blöda ekonomiskt.

Så sent som den 20 mars valde den svenska regeringen att gå in med ett krisstöd på 500 miljoner kronor för att täcka upp idrottens förluster under mars och april.

Men det finns en risk att det inte räcker.
Fortsätter coronakrisen kommer troligtvis ett nytt krisstöd behövas, tror Riksidrottsförbundet.

– Vi får försöka leva så gott vi kan på de här 500 miljonerna under det första halvåret, men skulle det här eländet fortsätta, och det är en poäng som jag kommer att vara väldigt tydlig med, då måste vi naturligtvis komma tillbaka. Det är viktigt att markera det redan nu, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande, till SVT.

“Idrott är ljusglimten hos miljontals människor”

Eriksson beskriver att det är ”nästan omöjligt” att svara på hur mycket kostnaderna kan komma att öka, men lyfter fram betydelsen av att ungdomsverksamheten fortgår.

– Annars får du jättestora problem med rörelseförmåga och fysisk aktivitet, men du får också en situation då du plockar bort den ljusglimt som ändå finns hos nästan miljontals människor, nämligen lusten kring idrott, säger han och fortsätter.

– Jag vågar inte sia vad siffran blir då, utan jag kan bara säga att då lär vi komma tillbaka. Vi ska göra vad vi kan för att ta oss igenom första halvåret eftersom vi också känner en solidaritet med samhället.

Vill dela ut pengar i april: “Hänger på regeringen”

Just nu pågår också arbetet med att fördela krisstödet på 500 miljoner kronor. Riksidrottsförbundet har tillsatt en referensgrupp tillsammans med landets specialidrottsförbund som just nu utreder frågan.

Tidigare har Eriksson och Riksidrottsförbundet uttryckt förhoppningar om att kunna börja betala ut i mitten av april. Dock väntar man fortfarande på att regeringen ska lägga fram sitt förslag så att riksdagen kan ta ett beslut.

– Det hänger lite på regeringen också, vi kan ju inte dela ut något vi ännu inte har fått, säger Eriksson.

MER NYHETER OM #COVID19:

Nya förbudet försvårar för lagen i Allsvenskan
”Sammankomster med fler än 50 personer förbjuds”
Hockeyettan: ”Klubbarna har förlorat 40 miljoner”
Folkhälsomyndigheten: ”Fortsätt träna utomhus”