"I stället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik" Foto: Bildbyrån

Regeringen öppnar för att framöver kunna anpassa antalet deltagare och åskådare utifrån varje evenemangs karaktär. Det kommer göra det möjligt att ta in mer publik på främst tävlingar som sker utomhus och på stora ytor.

Nuvarande restriktioner gällande maxantalet på åtta personer gäller idag för samtliga allmänna sammankomster och offentliga tillställning, oavsett storlek, plats och andra omständigheter.

Nu kan det bli ändring på det. Under en presskonferens presenterade regeringen ett remissförslag som ska göra det möjligt att anpassa begränsningarna utifrån vilket evenemang som avses.

Då listas fyra kategorier: inomhusevenemang, inomhusevenemang med sittplatser, utomhusevenemang och motionslopp. Något som bland annat öppnar för att större motionslopp utomhus kommer kunna välkomna fler personer igen.

– Risken för smittspridningen utomhus är lägre än inomhus. Det möjliggör för arrangörer att kunna arrangera sammankomster genom att göra justeringar. I stället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik, om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Inget datum bestämt: “Smittläget är för ostabilt”

Inga exakta deltagarantalet nämndes i samband med att remissen presenterades. Det kommer istället Folkhälsomyndigheten få ansvar över att bestämma.

– Det kan exempelvis vara antalet besökare per kvadratmeter eller andra typer av smittskyddsåtgärder. Alltså på samma sätt som Folkhälsomyndigheten i dag har utfärdat föreskrifter för till exempel gym och sportanläggningar, säger Lind.

Det är även oklart exakt när förslaget kan tänkas träda i kraft, och till dess gäller dagens restriktioner och regleringar.

– Smittläget är i nuläget för ostabilt för att uttala sig om en exakt tidpunkt. Men det här är begränsningar som inte ska ligga längre än nödvändigt.

LÄS ÄVEN: Så livesänds inomhus-SM i friidrott
LÄS ÄVEN: Ärkerivalerna i enad satsning inför toppmötet