Hundratals fotbollsföreningar använder Solidsport för att livesända matcher och tjäna pengar till lagkassan.

Under gårdagen uppmärksammade Sveriges Radio att flera distriksförbund valt att förbjuda fotbollsföreningar från att själva bestämma över sitt innehåll och sina intäkter. Ett agerande som förvånar Solidsport.

Covid-19 har slagit till med full kraft mot hela samhället och så även idrotten när tiotusentals event har fått ställa in. Det har satt både elitidrotten och det svenska föreningslivet i en utbredd ekonomisk kris.

Ljusglimten i mörkret har varit att barn- och ungdomsidrotten fått fortsätta med både sin tränings- och tävlingsverksamhet. Det med tydliga direktiv om att följa myndigheternas riktlinjer för folksamlingar och hygien och därav undvika smittspridning under matcher. I samband med det har intresset för att livesända fotbollsmatcher vuxit kraftig. 

Hundratals fotbollsföreningar har då valt att använda sig av Solidsport och andra streamingtjänster. Dels för att kunna livesända sina matcher och se till att publiken stannar hemma, men också för att i väldigt utsatt läge skapa nya intäkter till föreningen.

Med det som bakgrund är Solidsport väldigt förvånade över agerandet från flera fotbollsdistrikt som nu uttryckligen har valt att förbjuda lag och föreningar från att använda Solidsport eller någon annan digital distributionstjänst – utöver förbundets egen lösning. Något som Sveriges Radio var först med att uppmärksamma.

Skånes fotbollsförbund är ett av distrikten och hänvisar till följande skrivning:

Förening eller SDF får inte, utan Förbundsstyrelsens tillstånd, medge radio- eller TV-sändning eller överföring av ljud och rörliga bilder via internet eller annat medium liksom textrapportering rörande match eller förberedelser till match. Åskådare eller annan får inte utan arrangerande förenings medgivande göra videoupptagning eller annan motsvarande upptagning av rörliga bilder och/eller ljud liksom fortlöpande textrapportering från match samt för all annan slags resultatrapportering i kommersiellt syfte. 

Solidsport ser flera utmaningar i detta. Att begränsa yttrandefriheten och möjligheten för lag att publicera innehåll på såväl sin hemsida, sociala medier eller via annan distributionstjänst känns ytterst tveksamt. Solidsport anser också att förbundet genom detta agerande skapar en monopolliknande situation där föreningarnas valmöjligheter inte bara begränsas utan tas bort helt och hållet. 

Att förbjuda föreningar från att skapa intäkter från såväl Solidsport och andra streamingtjänster rimmar även dåligt med den så så kallade ”medlemsnytta” som föreningen skall och borde ha genom sitt medlemskap i Svenska Fotbollsförbundet. I ett läge där föreningar kämpar för sin överlevnad är det bakvänt att försvåra för föreningar att skapa egna och nya intäkter.

Solidsport anser att det är varje fotbollsförenings rätt att bestämma över sitt eget innehåll och hur de ska skapa sina intäkter. Det ska inte styras av distriktsförbunden. När den ekonomiska krisen är som störst borde SvFF och deras underliggande distrikt istället för att förbjuda aktörer, glädjas åt och uppmuntra till alla initiativ som hjälper föreningarna att rädda sin fortlevnad. Inte tvärtom. 

 

RELATERADE LÄNKAR:

SR: TV-krig om ungdomsmatcherna
Solidsport erbjuder gratis utrustning till klubbarna
Vill få bort publiken –  hundratals lag har börjat livesända
Fotbollssuccé på Solidsport: “Publiken stannar hemma”