Solidsport går igenom hur landets ungdomscuper har drabbats av coronakrisen. Foto: Bildbyrån

Hur har Sveriges ungdomscuper påverkats av coronakrisen? Vilka cuper har ställts in? Vilka planerar fortfarande att genomföras? Solidsport News ger dig svaren.

Coronaviruset har satt majoriteten av all idrott på paus och tvingat såväl ligaorganisationer, förbund och föreningar att ställa in stora evenemang.

Men vilka ungdomscuper har ställts in hittills? Vilka planerar fortfarande att genomföras?Solidsport News går här igenom vad ett hundratal välkända ungdomscuper tagit för beslut under krisen.

Har vi missat något? 
Tipsa gärna oss på redaktionen@solidsport.com

Mars

LIBO Cup 

Denna mindre turnering som arrangeras av LIF Lindesberg hann precis genomföras innan restriktioner och liknande kom från Folkhälsomyndigheten och Handbollförbundet.
Om du vill se matcher i repris hittar du dessa här.

Götalandsmästerskapen

Den stora friidrottstävlingen som arrangerades av IFK Göteborg Friidrott fick ställas in med väldigt kort varsel då nya restriktioner om max 500 samlade på samma plats kom ut strax innan tävlingens början. Med flera grenar igång samtidigt och både utövare, funktionärer och publik kunde inte arrangören garantera att gränsen på 500 personer kunde hållas och därmed ställdes tävlingen in. 

SM Badminton U13, U15, U17

20-22 mars skulle svenska mästare i tre olika klasser koras i badminton. Täby Badminton tillsammans med Spårvägen BMK stod som arrangörer redo att bjuda på ett grymt arrangemang. Med ynka veckor kvar ställs i princip all idrott in och badmintonförbundet går ut med att samtliga tävlingar ställs in eller flyttas fram. Glädjande har badmintonförbundet i april gått ut med nya datum för denna SM tävling som nu ska avgöras i augusti istället. 12-16 augusti är de datumen som finns ute nu!

Rosvalla Gästabud Cup

Hockeyturneringen som arrangerades av Nyköping Hockey fick ställas in när hockeyförbundet gick ut med att all tävlingsverksamhet skulle avslutas omedelbart. 

Veteran SM Badminton

Den äldre eliten skulle mötas i SM nere i Tranås men detta har inte kunnat genomföras. Däremot har arrangören tillsammans med förbundet valt att skjuta upp detta istället för att ställa in det och förhoppningen är att det kan genomföras i augusti i år istället. 

Warbergsspelen

Den stora innebandyfesten i Warberg, arrangerad av stans stolthet Warberg IC börjar med kämpande klass sista helgen i mars för att sen ha den tävlande klassen första helgen i april, fick ställa in med endast 3 veckor kvar till första matchstart. 

April

IrstaBlixten

3-5 april skulle handbollsföreningen VästeråsIrsta HF arrangera denna handbollsturnering men den ställdes in pga rekommendationer från förbund och myndigheter. Turneringen samlar över 5000 personer något som inte var i fas med de rekommendationer som finns. Arrangören skriver på sin hemsida att bara diskoteket de arrangerar drar över 2000 deltagare. De har förhoppningar om att få se alla på nästa års upplaga som ska gå av stapel 9-11 april 2021. Ordförande för arrangerande förening går ut med att samtliga kommer få återbetalning och säger även att partners och leverantörer som har legitima krav på arrangören kommer få betalt. 

Uplandia Trophy

Hockeyturneringen som skulle gått av stapel i Stockholm första helgen i april fick förhinder när all svensk hockey verksamhet avbröts och inga tävlingar fick utföras. Turneringen som drar lag från både Sverige och andra nordiska länder har valt att inte ställa in utan har satt nya datum för turneringen istället. Den kommer om allt går som det ska spelas sista helgen i augusti istället, dvs 28-30 augusti. 

Linköping Floorball Games

Innebandycupen som skulle spelas över 2 helger i Linköping gick först ut och ställde in första helgen, dvs 3-5 april. De hade höga förhoppningar om att kunna utföra andra helgen men tillslut fick de ställa in även helgen 17-19 april. De skriver att de vill basera alla beslut på fakta och inte på känslor, vilket gjort att de ställt in en helg i taget och baserat på vilka restriktioner som funnits vid tillfälle för beslut. Arrangören Linköping IBK arrangerar även turneringen Fatpipe Invitation i september. 

Örebrocupen Innebandy

– Efter 10 månaders planeringsarbete och förberedelser såg vi alla fram emot den bästa upplagan av Örebrocupen innebandy hittills, skriver arrangören på sin hemsida. 

Samtidigt går de ut med beslutet att årets upplaga tyvärr ställs in på grund av den rådande virusspridningen. Trots att informationen på cupens hemsida säger att den är inställd vittnar lags hemsidor om att den kan vara flyttad till i höst och första helgen i september. 

Du kan se förra årets upplaga av cupen i repris här.

Scania Cup

Inofficiella nordiska mästerskapen i basket arrangeras årligen i Södertälje under namnet Scania Cup. Det är en stor merit för lag som blivit inbjudna och under påskhelgen varje år koras nordiska mästarna i ett flertal ålderskullar. Scania Cup gick under mitten av mars när restriktionerna om 500 personer samlade kom ut att flytta fram turneringen från påskhelgen till Kristi Himmelsfärd, dvs i slutet av maj. Detta är den sista infon som kommit ut till allmänheten via deras hemsida och sociala medier. Dock har Basketfestivalen som skulle spelas under Kristi himmelsfärd ställts in och ett flertal restriktioner pekar mot att det inte blir någon Scania i slutet av maj heller. De nordiska länderna har alla olika restriktioner gällande resande men inget land uppmanar sina invånare att resa, samtidigt har Svenska basketbollförbundet gått ut och sagt att man inte bör spela basketmatcher, varelse tävling eller träning. Det återstår alltså att se om, hur och när Scania Cup 2020 avgörs. 

Mälarenergi Cup 

Västerås största innebandyturnering skulle spelats 17-19 april men har tyvärr blivit inställd. Cupen kan inte flyttas till hösten då arenan där den spelas används för annan sport och har is som underlag då istället. Cuparrangören kommer i första hand betala tillbaka 50% av anmälningsavgiften till lagen men har förhoppning om att kunna betala tillbaka fullt beroende på riksidrottsförbundets beslut om tilldelning av pengar. 

Katrineholm Innebandy Cup 

Samma helg som Mälarenergi cup skulle spelats i Västerås skulle andra innebandylag åka till Katrineholm för innebandycup. Tyvärr behövde denna cup också ställas in. Ordförande för turneringen, Tomas Larsson uttrycker stor sorg över att hela festen uteblir och för allt jobb som lagt ner förgäves. De kommer återbetala delar av anmälningsavgiften till alla lag som betalat denna. 

Nordic Invitational Cup 

Nordic Invitational Cup, en liten men prestigefylld inbjudningsturnering i fotboll spelas på Tyresö utanför Stockholm varje år under påsken. Restriktionerna mot ungdomsfotbollen är inte lika hårda som mot resten av idrotten och seriespelet har fått starta. Däremot var det flertal lag från andra nordiska länder samt runt om i Sverige som skulle delta i denna cup och därmed fick man ställa in för nu. Tyresö FF och cupadministrationen går dock ut med de glädjande nyheterna att cupen inte kommer ställas in helt utan flyttas fram till oktober istället! Läs mer och kika på lite repriser från tidigare år här.

Uppdatering: Cupen kommer inte spelas i höst heller utan stafettpinnen för NIC lämnas över till nästa årgång som ska arrangera den under 2021. 

Basketshop Open

Basketshop Open skulle spelas under kristi himmelfärdshelgen i Stockholm, men de gick i mitten av april ut med de tråkiga nyheterna att den ställs in. Däremot berättar de att de istället kommer anordna en nyårsturnering från 2 till 5 januari. 

– Vi tänker att detta är en bra uppstart på andra delen av säsongen med kvalitativa matcher och bra motstånd, skriver cupen på hemsidan.

Potatiscupen

Potatiscupen var en av de snabbaste cuperna ut med information efter det att Svenska Handbollförbundet valt att ställa in all tävlingsverksamhet samt gå ut med rekommendationer till samtliga handbollsklubbar. Redan 13 mars, dvs 5 veckor innan turneringen skulle gå av stapel och under en tid där mycket fortfarande var ovisst gick Alingsås HK, arrangörer av turneringen ut med infon att den är inställt. I slutet av mars gick turneringen ut med att de planerar för fullt för att 2021s handbollssäsong ska avslutas i Alingsås med Potatiscupen för så många lag som möjligt!

USM Finalspel Handboll

När handbollsförbundet i början av mars ställde in all tävlingsverksamhet drabbades även steg 4 av USM Handboll. 

Maj

Trim SM

SM i handboll för de äldre åldersgrupperna skulle spelas 1-2 maj i Göteborg men i och med att all svensk handboll ställts in har även Trim SM ställts in. När arrangören av Trim SM gick ut med beslutet i sociala medier möttes de av väldigt ledsna kommentarer från flera deltagare som sett fram emot detta event som inte bara involverar handbollsmatcher utan även bankett och mycket socialisering lagen emellan. 

DIF Floorball Invitational

Den nya innebandyturneringen som skulle spelas i nya Hjorthagshallen i Stockholm i början av maj har ställts in, dock har DIF Innebandy förhoppningar om att kunna skjuta på den in i framtiden istället. 

Mixed Cupen

Den lite speciella turneringen som arrangeras av Sollentuna Handboll spelas med mixade lag, dvs både killar och tjejer i samma lag. Turneringen skulle spelas 9-10 maj men beslutet om att ställa in kom ut i mitten av april. Turneringen hade sett fram emot att fira 50 år av mixed cupen tillsammans med deltagarna men får nu skjuta på detta till nästa år. 

AIK Floorball Cup 

Innebandy turneringen arrangerad av AIK innebandy från 8-10 maj har precis som så många andra turneringar ställts in. De har dock erbjudit samtliga lag att flytta sin anmälan till nästa års turnering alternativt till Gatorade Floorball Cup som spelas 4-6 september i Stockholm. 

Bohus Cup 

Den gigantiska handbollsturneringen arrangeras årligen av Kungälvs HK i mitten av maj, tyvärr kommer den inte spelas i år. Arrangören ville in i det sista kunna arrangera turneringen men med spel på över 40 planer runt om i Göteborg och många tillresta lag fick de tillslut i samråd med handbollförbundet ställa in turneringen och istället sikta på nästa år. Cuparrangören skriver på sin hemsida att det är mycket ledsna över detta men ser fram emot att träffa alla lag nästa år istället. 

Lag-SM Finaler Badminton

Badmintonligan var inne på sluttampen när alla Badmintontävlingar avbröts. De fyra semifinallagen var korade; Fyrisfjädern, Halmstad, Trollhättan och Påvelund. Ett av dessa lag skulle vinna Lag-SM och nu har ligan tillsammans med förbundet valt att avgöra detta 13-14 juni, där lagen först spelar semifinaler och sen finaler. Badmintonligan går ut på sin hemsida och skriver att detta förutsätter att situationen med virusspridningen tillåter arrangemang med publik, annars kommer slutspelet att ställas in. Beslut kommer fattas 15 maj. 

USM/RM Final 4 Basket

Tidigt gick Svenska basketförbundet ut och ställde in eventet som är höjdpunkten för flera topplag inom ungdomsbasket i Sverige. Det fattades endast en omgång innan lagen till final 4 skulle koras men sista steget ställdes in och så även finalspelet. Flera lag fick se sina mål för säsongen ouppnåbara och får ta sikte på nästa års RM och USM istället. Inga svenska mästare kommer alltså att koras på ungdomssidan säsongen 2019/20. 

Junior SM Volleyboll

Junior SM skulle avgöras 9-10 maj i Södertälje men Svenska volleybollförbundet tillsammans med arrangören Södertelge VBK har beslutat att ställa in årets upplaga. De undersöker fortfarande möjligheten att arrangera mästerskapet senare under året. 

Göteborgs Basketfestival

Göteborgs Basketfestival, basketfesten varenda lag i Sverige och även flera lag från runt om i världen ser fram emot varje år levde länge på hoppet om att kunna genomföra turneringen. De gick ut tidigt i mars med info om att beslutet skulle fattas 14 april och publiceras 15 april. Tyvärr blev deras beslut likt många andras att cupen inte kan genomföras i år, något som de förklarar kommer slå hårt mot basketklubben Högsbos verksamhet under året. Flertal lag har dock valt att inte ta tillbaka sin anmälningsavgift utan istället säkra en plats till nästa års turnering. 

Jalas Floorball tournament

Innebandyturneringen i Falun skulle spelas under kristi himmelsfärdshelgen men gick i mitten av april ut med att årets turnering tyvärr är inställd. Samtliga lag som anmält sig och betalat anmälningsavgiften till årets upplaga får behålla sin plats till nästkommande år. Turneringen kommer till nästa år behöva höja anmälningsavgiften men årets lag får då delta nästkommande år med årets betalda avgift. 

Lampe Challenge

Lampe Challenge är en prestigefylld basketturnering som arrangeras av Hammarby Basket i Farsta utanför Stockholm. Turneringen ska spelas sista helgen i maj och de har valt att inte fatta något beslut om att ställa in turneringen än. De skriver att de tar viruset och dess spridning seriöst men kommer fortgå med planeringen av turneringen som tidigare. Turneringen har lag från 6 olika länder anmälda och en del av dessa är beroende av antingen flyg eller båt något som kan skapa problem om inte restriktioner upphävs innan slutet av maj. Ingen ny information om turneringen har kommit ut publikt sedan i mitten av mars. 

UPPDATERING: 30 april gick Hammarby Basket, arrangörer av Lampe Challenge ut med att turneringen tyvärr är inställd. De skriver på instagram att de istället får se fram emot nästa års turnering som spelas 28-30 maj 2021!

Aranäs Open

Den klassiska handbollsturneringen Aranäs Open har fått ställa in. “Vi har tvingats ta det mycket tuffa och ledsamma beslutet att
på grund av rådande coronautbrott och det tills vidare gällande förbudet motallmänna sammankomster, ställa in Aranäs Open 2020 som skulle arrangerats den 23-24 maj” skriver Aranäs på sin hemsida. Turneringen har samtidigt valt att inte göra några återbetalningar av deltagande lags anmälningsavgifter.

Juni

Miki Herkel Cup

Först gick Svenska basketförbundet ut med information om att årets regionverksamhet som avslutas med den klassiska Miki Herkel Cup är den sista. All regionverksamhet och även regionsturneringen (Miki Herkel Cup) var alltså mitt inne i sitt sista år när viruset slog till. Trots att all annan basket ställts in ville förbundet se över möjligheten att kunna utföra regionsturneringen men tillsist såg de ingen annan utväg än att ställa in även Miki Herkel Cup. Det blir alltså ingen sista regionlagsturneringen i Södertälje. 

Scandinavian Open 

Samlingen i Karlstad för Sveriges HU-20 landslag i handboll ska ske i Karlstad 10-14 juni. De ska då spela Scandinavian Open mot andra länder i Skandinavien. Handbollförbundet har flyttat fram och ställt in ett flertal tävlingar och samlingar men informationen om att denna ska ske 10-14 juni kvarstår än så länge. 

Eken Cup

Den stora handbollsfesten i Stockholm skulle äga rum 17-20 juni på det stora fältet i Gubbängen söder om Stockholm. Turneringen som verkligen bjuder på folkfest då det är över 30 planer samlade på ett stort fält, food trucks och flera aktiviteter kommer inte genomföras i år. Turneringen ställs in för första gången sedan 1976 när den startade. Turneringen betalar tillbaka alla anmälningsavgifter till samtliga lag och tackar på hemsidan sina partners och sponsorer för ett bra samarbete. 

Juli

Partille Cup

Partille Cup som är världens största utomhusturnering i handboll ställs in. Tillsammans med ett flertal andra stora turneringar i Göteborg utgör de en stor grund till att hotell och annan besöksnäring går väldigt bra under sommaren. Men trots flera försök att hitta alternativ så stod de tillsist klart att turneringen ställs in. 

Piteå Summer Games

Sista helgen i juni skulle denna stora fotbollsturnering spelas uppe i Piteå. Turneringen kan titulera sig som Sveriges näst största ungdomsturnering i fotboll och drar tusentals spelare och ledare årligen. I år har de tyvärr beslutats att turneringen behöver ställas in men turneringen går ut och uppmanar alla att hålla ögonen öppna för anmälan till nästa års turnering öppnar snart! Den går av stapel 2-4 juli 2021. 

Åhus Beach

Under denna rubrik går två stora turneringar, både Åhus Beachfotboll, 27 juni – 3 juli och Åhus Beachhandboll Festival, 9-18 juli. Turneringen skriver på sin hemsida att drömmen om sommaren i Åhus är vid liv. De menar då att de inte har samma problematik som andra stora turneringar. Skälet är att de inte har lika mycket internationella lag. De skriver att de jobbar för att kunna genomföra båda turneringarna men att ett beslut kommer fattas 1 juni. Turneringen berättar på hemsidan att de i år har lite lättare regler kring att dra ur lag  ur turneringen på grund av den rådande situationen. 

Uppdatering: Åhus Beach 2020 ställs in meddelar turneringen 6 maj. Turneringens grundare och VD Mats G Jönsson säger till turneringens hemsida att det är med bedrövelse de tvingas ställa in alla evenemang. 

Gothia Cup 

Gothia Cup har för första gången sen den startade 1976 ställts in. Det var ett tufft beslut att ta för en cup som både stärker besöksnäringen i Göteborgs stad, men också är årets höjdpunkt för flera tusen fotbollsspelare runt om i världen. Man försökte länge hitta en lösning för att kunna genomföra turneringen i en mindre skala. Men efter möten med förbund och Folkhälsomyndigheten återstod till sist endast alternativet att ställa in. 

SIF Cupen

Den internationella fotbollsturneringen som går av stapel 6-10 juli i Södertälje har inte publicerat någon information angående situationen som råder just nu. Däremot skriver de på hemsidan att de har stor tillströmning av internationella lag. Något som kan leda till svårigheter om inte restriktionerna förmildras innan det är dags i juli. 

Eskilscupen

Helsingsborgs stora fotbollsturnering med 13.000 spelare, spelas i månadsskiftet juli-augusti och fyller Helsingborgs gator med fotbollsspelare. Turneringen skriver på sin hemsida att planeringen för att genomföra turneringen fortgår men de har förlängt anmälningstiden ytterligare. De skriver också att om turneringen skulle bli inställd så återbetalas samtliga avgifter. Alternativt kan lagen välja att utnyttja dessa till cupen året efter. 

Ängelholm Outdoor

Innebandyfesten i Ängelholm ska äga rum med start 20 juli och slut 2 augusti. Under dessa dagar kommer flera olika klasser att avgöras. Turneringen skriver själva de är uthålliga och inte kommer behöva besluta om att ställa in eller ej förrän i slutet av juni. De skriver att de förutsättningar som talar för turneringen är att de endast har svenska lag. 

Augusti

Annliz Cup 

Den prestigefyllda handbollsturneringen har inte gått ut med någon indikation om att turneringen inte kommer att spelas. Istället skriver de på sin facebooksida att man nu får vänta till Annliz Cup i slutet av augusti för att se internationell handboll. Cupen arrangeras av Skövde HF och du kan se förra årets matcher i repris här.

Kallsta Open

Innebandyturnering i Karlstad som anordnas av Skattkärrs IK har ett flertal SSL lag medverkande. De säger själva att årets damklass är väldigt bra med 7 SSL lag anmälda. Näst sista helgen i augusti planeras det fortfarande för innebandyfest i Skattkärr utanför Karlstad. Än så länge har ingen information om att de överväger att ställa in eller liknande kommunicerats ut. 

Umeå Scandic Cup 

Innebandyturneringen uppe i Umeå har på grund av rådande situation fått ändra om lite i schemat. Turneringen skulle spelats 26-30 augusti samt 3-5 september. Men då Brännbollsyran i Umeå flyttats fram till första helgen i september byter Umeå Scandic Cup datum på sin andra spelhelg till 9-13 september. Turneringen har också nyligen gått ut med repriser från tidigare års turneringar på deras nyskapade Solidsportkanal, du hittar matcher från tidigare år här: https://solidsport.com/umeascandiccup