Degerfors frågesport-program har snart dragit in 10 000 kr. Foto: Bildbyrå/Skärmdump

Det är svårt för en idrottsklubb att skapa nya intäkter när all idrott står på paus. Men inte omöjligt. Degerfors IF tog inspiration av “På spåret” och “Alla mot alla” och lanserade “Dubbelbytet” – ett eget gameshow-program. 

– Vi närmar oss 10 000 kronor på att bara göra ett litet underhållningsprogram med en mobiltelefon. Det är fantastiskt med tanke på den lilla insatsen, säger Victor Lundmark, press och kommunikationschef i klubben.

Sälja soffbiljetter eller andra symboliska produkter har ihop med stödinsamlingar varit vanliga intiativ hos landets elitklubbar som just nu är i desperat behov av intäkter.
Degerfors ville göra något annorlunda.

– Vi har också stödbiljetter som alla andra men vill samtidigt göra något supportrarna faktiskt får något tillbaka av.

“En paus från det jobbiga”

I en egen-byggd studio på klubbens kansli och via en amatörproduktion (med telefon) har därför ett eget gameshow-program lanserats. Något som har blivit veckans höjdpunkt under en tuff tid för klubben och alla inblandade. Det applåderas, jublas och skrattas konstant när deltagarna ställs mot väggen med kluriga frågor.

– Vi lägger mycket tid på det här, just för att vi vill kunna ge något tillbaka till våra supportrar. Och det tror jag märks, säger han och fortsätter:

– Det blir en paus från det jobbiga på något vis, säger Lundmark, en av initiativtagarna.

Det var tillsammans med sportchefen Patrik Werner som Lundmark kom på idén om en egen gameshow. Med inspiration från klassiska “På spåret” samt Filip & Fredriks senaste tittarsuccé “Alla mot alla” så lanserade klubben sitt egna program “Dubbelbytet”.

– Jag har nu insett att jag låter som en blandning av Kristian Luuk och och Fredrik Wikingsson, men med mer fotbollsfokus, säger Lundmark och skrattar.

“Vi kan vara mer än bara en idrottsklubb”

Upplägget är väldigt enkelt. I “Dubbelbytet” tävlar olika Degerfors-profiler mot varandra. Vinnarna får spela vidare i nästa omgång medan det förlorande laget byts ut, vilket är själva dubbelbytet.
Varje sändning avsnitt kostar 29 kronor och livesänds på klubbens Solidsport-kanal.

– Varje krona vi får in från detta är jätteviktigt såklart men det har också gett alla något glädjas åt under en väldigt tuff tid.

Lundmark menar att den senaste tiden har varit både prövande men också lärorik.
Han tror också bilden av vad en idrottsklubb kan och ska göra håller på att förändras.

– Jag tror idrotten håller på att lära sig att vi kan göra så mycket mer. Vi kan vara så mycket mer än en idrottsklubb som bara sprider glädje på planen. Vi har redan sett det och har tack vare det här dragit en spännande lärdom. Och när idrotten väl kommer igång igen så vet i alla fall vår klubb att vi kan så mycket mer än bara vara en idrottsklubb.

Hur kommer ni bygga vidare på det här?

– Det blir kanske inte just “Dubbelbytet”, även fast vi tycker det är så roligt. Nu var vi tvungna att tänka om och blev puttade över tröskeln. Vad vi gör härnäst är fortfarande oskrivet, men jag är övertygad om att det här kommer förändra vårt sätt att jobba och våra supportrars möjligheter att konsumera Degerfors IF i framtiden.

Se nästa avsnitt av “Dubbelbytet i spelaren nedan eller på Degerfors Solidsport-kanal här.