Tobias Thalbäck, VD, berättar om hur coronakrisen påverkat Solidsport.

Från 1500 livesända matcher per helg till nästan noll. Det blev verkligheten för Solidsport när coronaviruset slog ut hela idrottssverige över en helg.
– Vi har på väldigt kort tid fått ställa om bolaget helt och hållet, säger Tobias Thalbäck, VD Solidsport, i Säljpodden.

Sedan coronaviruset slog till i Sverige har svenskt idrottsliv blivit hårt utsatta med inställda ligor, slutspel, cuper och andra evenemang.
Samma hårda smäll fick Solidsport i ansiktet när bolagets verklighet gick från att under en normal helg livesända 1500 matcher, till att inte sända några matcher alls.

– Det är svårt att greppa den situationen som idrotten befinner sig i just nu. Men det är tydligt att det inte bara är elitklubbarna som har det tufft. Även breddidrotten drabbas väldigt hårt när sporter ställs in och alla intäkter uteblir, säger Tobias Thalbäck, VD på Solidsport, i en poddintervju med Säljpodden.

Solidsport är en kostnadsfri tjänst som tusentals lag använder för att livesända och tjäna pengar på sina matcher. Under 2019 livesändes närmare 45 000 matcher via Solidsports plattform samtidigt som närmare 40 miljoner har betalats ut till svenskt föreningsliv sedan starten.

– Vår tjänst har blivit ett komplement till bingolotten, salamikorven och allt annat som lagen redan säljer och är numera en viktig intäktskälla för många klubbar.

“Tvungna att blixtsnabbt ställa om”

Men förutom att tusentals lag själva livsänder sina matcher så har Solidsport även blivit livekanalen för allt från Herr- och Damallsvenskan i handboll, SBL Dam och Superettan i basket, Pingisligan, Badmintonligan, till stora ungdomscuper som Storevretacupen, Lundaspelen, Basketfestivalen och Partille Cup.

När allt försvann har Solidsport, precis som idrotten i stort, ställts inför stora utmaningar.

– Det viktiga för både oss och klubbarna just nu är att idrotten kommer igång igen. Fram tills dess spelar det ingen roll hur mycket marknadsföring vi gör eller hur många klubbar vi ringer.

Men Solidsport som bolag sitter inte och väntar på bättre tider förklarar Thalbäck.
Förutom att nyhetsplattformen Solidsport News snabbt lanserades har bolaget tvingats byta strategi helt och hållet.

– Vi har varit tvungna till att blixtsnabbt ställa om till att göra andra saker under tiden.

Förutom Solidsport har bolaget en sidoverksamhet i form av Solidtango, en streamingtjänst riktad mot företag. Ett affärsområde som legat på is men som nu har fått allt större fokus.

– Solidtango har funnits vid sidan av hela tiden men Solidsport har varit vårt huvudfokus. Jag skulle säga att 90 procent av våra resurser har lagts på att utveckla den produkten.

– Det är samma plattform i grunden men mer anpassad för företag och organisationer som vill sända allt från bolagsstämmor, föreläsningar, teatrar, musikevent eller andra typer av evenemang och tillställningar.

“Omöjligt att hitta ett liknande scenario”

På bara två veckor har streamingbolaget gått från att prata med cuper, klubbar, förbund och ligaorganisationer till att nu prata med näringslivet.

– Det har gått väldigt fort men har varit ett måste för att hitta nya intäkter.

Hur har arbetet med det gått hittills?

– Vi har bara kört i några veckor så jag vet inte hur bra vi kommer lyckas än men för mig har det varit väldigt viktigt att vara tydlig mot alla inblandade på bolaget vad som håller på att hända. Det är ett tufft läge helt enkelt och det har jag inte försökt linda in på något sätt för personalen.

Men trots den tuffa tiden är Thalbäck hoppfull inför framtiden och positiv över omställningen som Solidsport och personalen lyckats göra på kort tid.

– Den arbetsinsatsen vi har gjort hittills är jag jättestolt över, även fast vi fortsatt förväntar oss några extremt tuffa månader framför oss. Det är svårt om inte omöjligt att hitta ett liknande scenario än det som har uppstått nu. Att driva ett bolag i högkonjuktur kontra det som sker nu är två olika världar. Det krävs ett helt annat ledarskap, avslutar han.

Lyssna på hela avsnittet här!

MER NYHETER OM #COVID19

Unika satsningen – finska hockeyligan avgörs online
Experter: Så stärker klubbarna sina varumärken
“Ska idrotten överleva måste den digitaliseras”
SvFF: ”Träningsmatcher och träningar kan genomföras”
StFF:s skarpa kritik: “Känns ännu mer otydligt”
FHM: ”Det går att spela mindre lokala matcher”