Flera idrottsförbund har valt att stänga ner all tävlingsverksamhet samtidigt som allt fler cuper och evenemang fått ställa in på grund av Covid-19. Frågan är nu; hur kommer fotbollssäsongen påverkas?
– Vi planerar för normal seriestart i april just nu, utifrån nuvarande beslut och riktlinjer, säger Andrea Möllerberg, distrikschef på Stockholms Fotbollsförbund.

”De närmsta månaderna kommer att bli påfrestande”.
Det var statsminister Stefan Löfvens budskap när han talade till svenska folket under söndagskvällen.

Ord som var ärliga, men som få ville höra.
Inte minst svensk idrott som senaste tiden drabbats väldigt hårt på grund av inställda ligor, cuper och större evenemang – motsvarande minst 500 miljoner kronor i förlorade intäkter.

I början av april förväntas fotbollssäsongen dra igång över stora delar av landet och det är än så länge oklart hur den kommer att påverkas. Stockholms Fotbollsförbund har däremot inte ändrat sin planering – än så länge.

– När det gäller seriestarten planerar vi fortfarande enligt den tidsplan som alltid har funnits, vilket är den 3:e april. 

LÄS ÄVEN: ”Vad vi än gör kommer alla inte vara nöjda”

”Finns en oro”

Samtidigt erkänner hon att finns en oro bland klubbarna. Men det handlar inte främst om själva viruset. Klubbarna är mest oroliga för att verksamheten ska ställas in eller pausas.

– Det finns en oro för att allt ska pausas eftersom våra föreningar står och faller på att deras verksamhet och intäkter hela tiden är i rullning. Då syftar jag inte på publikintäkter som är kritiska för större klubbar. För majoriteten av våra klubbar handlar det om intäkter från cuper, cafeterior och allt runt omkring själva utövandet.

Vad kommunicerar ni till klubbarna just nu?

– Det vi rekommenderar är att verksamheterna fortsätter men att det i första hand ska ske utomhus. Samtidigt finns det också klubbar som bedriver sin verksamhet inomhus och det säger vi inte emot i dagsläget. Det viktiga är som sagt att vi fortsätter hålla igång men att personer med någon form av symptom håller sig hemma. 

”Det skulle vara förödande”

Samtidigt förbereder sig förbundet på helt andra scenarion, exempelvis att all idrottsaktivitet tillfälligt stängs ner.

– Kommer ett sånt beslut måste vi såklart förhålla oss till det eftersom myndigheterna i så fall bedömt att det är bättre att ställa in idrottsaktiviteter än att låta det fortgå. Det skulle såklart vara förödande men det är inget vi kan påverka. Vi litar på att experterna tar rätt beslut helt enkelt.

LÄS ÄVEN: Basketförbundet: ”Vi vet inte konsekvenserna ännu”

Hon fortsätter:

– Vi har tagit fram olika scenarion som vi jobbar utefter. Därför känner vi oss också ganska förberedda om något nytt kommer hända. 

Kan du ge något mer exempel?

– Låt säga att alla aktiviteter med över 20 personer förbjuds under en bestämd tid. Det skulle innebära att vi inte kan genomföra våra serier eller matcher överhuvudtaget och då behöver vi vara förberedda på att eventuellt korta ner säsongen. Vi försöker helt enkelt förbereda oss på alla typer av riktningsförändringar just nu.

Hur det kommer sluta kan bara tiden utvisa.
Möllerberg är däremot övertygad om att idrotten spelar en viktig roll i samhällets kamp mot coronaviruset.

– Idrotten påverkas enormt av det som sker men även folkhälsan skulle jag säga. Vi vuxna förstår att vi behöver komma ut och gå eller springa varje dag men det gör inte barnen i samma utsträckning. Därför är det väldigt viktigt att den organiserade idrottsverksamheten finns kvar i så stor utsträckning som möjligt.

LÄS ÄVEN: Här förbundens beslut under coronakrisen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here