Uppe fr. v: Karin Mattson, Svensk skidssport, Anders Larsson, svensk ishockey. Nere fr. v: Johan Storåkers, svensk friidrott, Karl-Erik Nilsson, svensk fotboll.

500 miljoner kronor ska fördelas. Det är Riksidrottsförbundets uppdrag efter regeringens beslut om ett akut stödpaket. Nu har en referensgrupp bildats tillsammans med 10 representater från Sveriges specialidrottsförbund.

Det var i förra veckan som regeringen beslutade att ge idrotten ett krisstöd motsvarande 500 miljoner kronor. Uppdraget att fördela pengarna har sedan hamnats hos Riksidrottsförbundet (RF).

– Vi är glada över att regeringen agerat snabbt i en svår tid. Det är bra att regeringen ger RF förtroendet att fördela stödet. Detta kommer självklart göras i dialog med regeringen men friheten att fördela på det sätt idrotten tror är det bästa kommer vara viktig. Idrotten får inte låsas in i ramar som sedan riskerar att inte vara relevanta ifall situationen förändras, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: ”Vad vi än gör kommer alla inte vara nöjda”

Referensgrupp har bildats

RF har informerat samtliga specialidrottsförbund om regeringens beslut och därefter bildat en referensgrupp som inkluderar representater från tio specialidrottsförbund.

– Arbetet kommer innebära att vi vänder och vrider på detta för ett så bra resultat som möjligt. Referensgruppen kommer vara ett viktigt stöd i vårt arbete, säger Björn Eriksson

RF:s ambition är att börja betala ut pengar så fort som möjligt till drabbade föreningar och evenemang. Man är samtidigt tydlig med att pengarna inte kommer räcka för att täcka allas förlorade intäkter.

LÄS ÄVEN: Här förbundens beslut under coronakrisen

– Redan nu kan jag nog säga att alla kommer inte att bli nöjda. Om pandemin fortsätter under längre tid kommer kostnaderna dessutom att öka ytterligare. Det är viktigt att vårt stöd lindrar de konsekvenser som uppstått för den ideella idrottsrörelsen, säger Björn Eriksson.

Läs hela pressmeddelandet här.

Referensgruppen

Fotboll – Karl-Erik Nilsson
Ishockey – Anders Larsson
Friidrott – Johan Storåkers
Skidor – Karin Mattsson
Innebandy – Märit Bergendahl
Svemo – Håkan Leeman
Cykel -Stefhan Klang
Orientering – Maria Krafft Helgesson
Budo- och kampsport – Mona Lundkvist
Parasport – Åsa Llinares Norlin

Källa: Riksidrottsförbundet