Oscar Carlén inför Ystad IFs Europamatcher mot Vilnius. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

På fredagkväll smäller det när Ystads IF kliver in i EHF European Cups andra omgång. För motståndet står litauiska Sviesa Vilnius. Dubbelmötet spelas på svensk mark och ni ser båda matcherna live på Solidsport.

Efter tre veckors spelledigt väntar nu fyra matcher på en vecka för Ystads IF. Med start ikväll (läs onsdag) väntar först derby mot Ystads HK, sedan dubbelmöte i European Cup med Sviesa Vilnius innan veckan avslutas med match mot Helsingborg.

– Match varannan dag – skit tufft efter 3 veckors matchfritt att det helt plötsligt blir fyra matcher på en vecka. Det är lite mästerskapstempo på de, säger Ystad IFs tränare Oscar Carlén till Solidsport News. 

– Men vi har alternativ på varje position som jag är trygg med att spela. Jag tror vi har goda möjligheter att gå runt på spelare utan att tappa i kvalité (med tanke på spelschemat). Jag har stor tilltro till truppen att vi ska klara det här matchandet. Lika tufft mentalt som fysiskt, säger han.

Europamötet livesänds på Solidsport

Båda matcherna mellan Ystads IF och Vilnius kommer att livesändas på Solidsport. Första matchen spelas på fredag med start 19:30. Returmötet spelas på söndag klockan 13:00.

– Såklart kul ju att matcherna livesänds, speciellt i tiderna då vi inte får ha publik. Vi ser fram emot European cup deltagande och klubben har haft en målsättning att vara med och delta i europaspelet. Det är roligt att fler än vi på planen kommer kunna se matchen, säger Oscar Carlén. 

“Fick ett rungande ja från spelarna”

Efter att IK Skövde tackat nej till spel i Europa fick Ystads IF frågan om att ta platsen istället. Oscar Carlén berättar att man tog en diskussion med spelarna för att höra om intresset att spela europaspel. Svaret var tydligt.

– Vi fick ett rungande ja från spelarna. Så vi tackade ja till platsen. Det ska bli både spännande och häftigt att se hur långt vi kan ta oss i en Europa cup, säger han.

I och med den rådande pandemin avråder Utrikesdepartementet resor till Litauen och Vilnius. Det gör att Ystad i samråd med Vilnius lagt båda europamatcherna på svensk mark. En fördel för skånelaget menar tränaren Oscar Carlén.

– Ja det är det ju såklart en fördel, dels slipper vi ju resa med allt de innebär. Sen känner vi ju till arenan här och planen vi spelar på och omgivningen. Vi har vårt eget omklädningsrum som skänker en viss trygghet, säger han. 

Vad har du för känsla inför matchen?

– Det blir lite speciellt då vi har derby på onsdag, mentalt så är jag ju där. Det är en match i taget som gäller. Match förberedande för Vilnius sker på torsdag och lördag, säger Oscar Carlén. 

Vad blir viktigast för er?

– Att få dem dit vi vill i vårt försvarsspel. Så de får de skotten vi vill ha mot oss. Sen kontra på, se till å vinna kontringsmatchen. Då tror jag att det här ska gå vägen, säger han.

Se Ystads IFs europamatcher live på solidsport.com/ystads-if-handboll