Stefan Johannesson (höger) dömde över 340 allsvenska matcher innan han blev bas över elitdomarna. Foto: Bildbyrån

Ingen vill se tomma läktare på en fotbollsmatch.
Men det kan ha en positiv effekt på antalet filmningar. 
– Jag tror det, spelarna vill väl inte ligga kvar där om domaren inte har blåst, säger domarbasen Stefan Johannesson till Dagens Nyheter.

Det är svårt en domaren att stå emot trycket när 30 000 fans skriker efter straff när en hemmaspelare fallit i straffområdet.
Den fördelen kommer försvinna nu när Allsvenskan ska inledas med tomma läktare.

Det tror Stefan Johannesson, chef för domargruppen, efter att ha hört en intervju med landslagsspelaren Sebastian Andersson som idag spelar i tyska Union Berlin. Även den ligan har startat med spel inför tomma läktare.

– Sebastian sa att man lägger sig inte ned nu för det finns ju ingen som buar eller bifaller att man ska ha någonting så man ställer sig upp, det är intressant och det stämmer faktiskt, det är ganska logiskt, säger Johannesson till DN.se.

Johannesson berättar också att han själv har dömt en match i Europa utan publik.

– Jag tror att det var i Ungern, det var nästan absurt. Det blir något helt annat, det gäller ju att gräva i sig själv. Fokusera och prata med sig själv, det är lätt att vaggas in att det inte är på riktigt. ”Va fan är det här?”, man hör vad alla säger hur bollarna studsar.

Nyberg: “Klart det kommer påverka spelet”

Även Glenn Nyberg, ifjol utsedd till Sveriges bästa domare, tror att förutsättningarna kommer ändras när matcherna kommer spelas utan publik.

– Det är klart att det kommer påverka själva spelet, vi kommer höra allt bättre, säger han till DN.se.

– Jag vet inte men det blir ju en annan typ av press på domarna. Vi går alltid in för att döma rätt och sedan finns det ibland 30.000 åskådare som försöker att påverka oss, den aspekten försvinner nu.

MER FOTBOLLSNYHETER:

TV: Se helgens snyggaste mål på Solidsport
Här är BP:s nästa jämställdhetssatsning
Djurgården storsatsar på livesänd ungdomsfotboll
TV: Se profilens gästspel – under en P10-match