Han älskar att sätta upp nya mål. Älskar nya projekt.
Det kan handla om att strukturera upp en fritidsgård i Tomelilla, skriva en träningsbok – eller starta en egen kanal på SolidSport.
– Jag vill visa upp Armand, en personlig kanal. En kanal som visar upp vad jag har presterat och vad som är på gång, säger Armand Krajnc, 45.
Som också berättar varifrån drivet kommer, vad som var den största utmaningen efter karriären – och likheten med värste rivalen Paolo Roberto.

– Människor, de kan jag. Jag älskar de här människorna!

Genom mobiltelefonen hör jag rop, skratt och buller.

Men det som jag uppfattar som stök bekymrar inte Armand Krajnc ett dugg, istället skrattar han med och ropar lite för högt “hej då” ett antal gånger innan hans röst är tillbaka på tråden.

Och den är entusiastisk.

Orden forsar fram.

– Jag jobbar ju som samordnare på en fritidsgård – Soffta – i Tomelilla. Det var en tuff miljö, säger Armand.

– Det kastades rökbomber och så, men nu börjar det bli lite ordning. Vi får stöttning av kommunen och ser resultat. Vi levererar, vi är med ungdomarna, vi lyssnar och de behöver verkligen en trygg punkt.

– Sen jag kom hit så har vi utvecklat lokalen. Har vi det trevligt och bra här, då kommer det folk. Är det dålig atmosfär, då blir det dålig stämning. Man behöver ingen fin byggnad, men man ska visa upp en förändring och det behövdes här.

Men när den tidigare samordnaren slutade, gjorde det dig inte lite orolig när du tog uppdraget?

– Det kändes som en utmaning. Det väcker lejonet i mig, det blir en utmaning jag får ta mig an. Då gäller det att inte ge sig, säger Armand.

– Det kommer inte gå direkt, då hade ju alla lyckats med allt. Man måste offra något, offra tid. Ibland måste man offra flera år, ibland bara någon vecka. Det beror på talang.

Armand fortsätter:

– Nu kommer kommunens politiker hit den 30 oktober klockan ett. Då ska vi prata mer. Det är bra!

Armand Krajnc har inte bara ett järn i elden.

Där finns också lokalen i Ystad där han driver Ystads Sportklubb-Kampsportklubb som sportchef. Där finns även träningsboken “Twelve rounds: Träna som en mästare” – och där finns nu också sen en tid tillbaka den egna SolidSport-kanalen.

– Att uppdatera en hemsida hela tiden, det har jag inte tid med i mitt liv. Det är högt tempo. Dessutom känns hemsidor som ett avslutat kapitel. Man vill ha flöden i dag, en egen kanal, säger Armand.

– Jag vill visa upp Armand, en personlig kanal. Folk blir profiler på internet utan att ha gjort något alls, men jag har har ju gjort något. Jag kommer att lägga upp filmer och klipp på träningsbitar och en del media. Det blir en personlig kanal, och det blir bokens alla övningar. De övningarna måste jag ju lansera i någon kanal. 

Armand skrattar:

– Sen kanske det blir bakning, fågelskådning och någon fin vänsterkrok på en säck – det blir den Armand också. Inte bara en träningskanal. Det blir m i n kanal.

Tempot, alla projekt, alla idéer – det låter väldigt mycket som din gamla antagonist Paolo Roberto, som driver en massa företag. Kan du känna att ni har drivet gemensamt?

– Det kommer väl från tiden när vi slog skallen av varandra. Vi är inte kloka någon av oss. Vi har inget förnuft kvar. Vi har idag andra mål och driv i livet säger Armand och brister ut i ett jättegarv.

Men fortsätter sen mer allvarligt:

– Man satsar så många timmar under sin aktiva karriär, så när träningstiden är borta så måste lusten och viljan in i något annat. Det stämmer, elitidrottare är envisa.

– Mitt driv är projekt, att nå mål. Två bilar? Vad hjälper det mig? Ungdomar och vuxna som säger tjena på gatan, det är fantastiskt. Föreningslivet är fantastiskt, det är mitt kall i livet. Jag älskar att jobba med människor, kultur och motivation.

Armand blir för första gången tyst för en stund, innan han fortsätter:

– På måndagar brukar jag säga till motionärerna: “I dag ska vi fokusera, attackera och leverera. Då vinner du. Då är du en krigare!”

Det var 2004 som Armand Krajnc, då 31 år gammal, la ner proffskarriären efter en poängförlust mot legendaren Sven Ottke.

Den förre världsmästaren har efter det synts i tv, bland annat i “Mästarnas Mästare”, “Hela kändis-Sverige bakar”, ”Det Stora Fågeläventyret”, ”Fångarna på fortet”, ”Gladiatorerna”, ”Superstars” och ”Wallander”.

Roliga upplevelser, men Armand erkänner att det var en tuff övergång från proffslivet till en vanlig vardag. Med fru och tre barn.

– Tuffast kanske var att låta andra ta kontrollen, och där jag är med bakom kulisserna. Jag ville ha allt rätt under min karriär, bestämma allt. Men de senaste tiden har jag kunna släppa på det, därför kan jag också jobba som samordnare, med olika projekt. Allt har blivit roligare.

Armand vet också var han fått en hel del av sina envisa egenskaper ifrån.

– Min far, Vinko, han är stenhård. Han är som en tank, som en mur, börjar Armand.

– Jag minns när jag vann min match mot Paolo och för pengarna jag tjänade ville jag köpa en ny bil till pappa. Han hade en gammal söndrig Volvo som han ständigt lagade på egen hand. Pappa sa: “Armand, jag har inte fått dig för att du ska betala mig. Så länge jag lever så kommer jag ha den här bilen. Du behöver dina pengar själv en dag”.

– Och pappa hade rätt. Jag behövde pengarna till min projekt. All respekt till honom.

Armand suckar, och skrattar:

– Även om vi är alldeles för lika ibland.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com