Stockholm Top Gymnastics och deras livesändningar från STG Open på Solidsport blev en succé.

Norsk bokmål

För första gången någonsin lvesändes den stora gymnastiktävlingen STG Open i helgen. Resultatet? 2 500 tittare och över 1300 sålda streamingbiljetter.
– Att det blev en sådan succé hade vi inte räknat med även om jag förstås höll tummarna hela helgen, säger Ia Wikås, truppansvarig för Stockholm Top Gymnastics.

STG Open arrangeras av Stockholm Top Gymnastics och är en av landets största träningstävlingar i truppgymnastik. Det är alltså inget mästerskap utan en tävling med fokus på träning och utveckling och där både bedömning och landningar anpassats för två huvudsyften.

– Syftet med tävlingen är att alla ska få vara med och samtidigt få största möjliga chans att tävla på nya övningar med minsta möjliga belastning på kroppen, förklarar Wikås i en intervju med Solidsport News.

Med 1000 deltagande gymnaster brukar tävlingen vanligtvis ha fulla läktare med närmare 3000 åskådare. Men på grund av den pågående pandemin tvingades Stockholm Top Gymnastics tänka om inför årets upplaga. Bland annat fick aldrig mer än ett lag befinna sig i hallen samtidigt.

“Livesändingarna blev en räddare i nöden”

Och publiken? Eftersom ingen fick komma till hallen fick istället tävlingen komma hem till publiken. Något som möjliggjordes genom att helgens tävlingar livesändas under två hela dagar via Solidsport.

– I vanliga fall är läktaren full av publik och när inte det är möjligt blev livesändningarna en räddare i nöden, säger Wikås och fortsätter.

– Vi var förstås lite osäkra till en början då vi inte hade någon uppfattning om hur allt skulle gå, men det gick superbra. Vi fick bra stöd och hjälp av Solidsport både innan och under hela helgen, vilket var till stor hjälp och en skön försäkran, säger Wikås.

“Responsen från tittare har varit jättebra”

På två dagar lockade ni över 2500 unika tittare, hur känns det?

– Det väldigt roligt såklart. Jag är faktiskt väldigt stolt. Inte förvånad men ödmjukt överraskad. Eftersom det var första gången var målet att vi skulle ha 50 köpta soffbiljetter. Nu blev det istället 1300 och en sådan succé hade vi såklart inte räknat med, även om jag förstås höll tummarna hela helgen.
Hur har responsen varit från alla tittare och utövare?

– Jättebra. Det verkar som att ljud och bild varit bra och i dessa tider är många uppenbart glada och tacksamma över att få möjlighet att titta. Vi var två lag i hallen åt gången och alla gymnaster gjorde ett underbart jobb i att heja på varandra vilket gymnastiken verkligen är duktiga på. Här vrålas det för fulla halsar, hejas och peppas för motståndarna, bara minuter innan man själv ska tävla. Det hördes genom rutan i helgen och det är en fantastisk känsla för alla.

Förutom att anhöriga har haft möjligheten att följa tävlingen live hemifrån så kan också deltagarna ta del av sina egna prestationer i efterhand.

“Intäkterna är jätteviktiga såklart”

För Stockholm Top Gymnastics har sändningarna inneburit att klubben skapat en ny och viktig intäkt.

– Intäkterna är jätteviktiga såklart. Självklart är tävlingen till för att gymnasterna ska få tävla och ha roligt. Samtidigt är det ingen mening att låtsas om att detta inte är en av föreningens största inkomstkällor. Det ger oss möjlighet att anställa tränare, att utbilda tränare, köpa redskap, hyra hallar och så vidare.

– I coronatider när allt annat varit inställt och restriktionerna är hårda är inkomsterna betydligt lägre än ett vanligt år. Det här blev därför en fin möjlighet för publiken att bidra och samtidigt ta del av tävlingen live. Det är en liten peng att lägga för varje tittare men som gör stor skillnad för föreningen. En win-win för alla inblandade helt enkelt, avslutar Wikås.

Vill du ta del av STG Open i efterhand?
Se alla repriser via solidsport.com/stockholmtop