USM:s “Final Four” väntar i Norrköping och det borde vara den viktigaste saken i världen för en grupp basketälskande tjejer med svårslagna vinnarskallar.
Men en tidig morgon den 2 april 2017 förändrade allt perspektiv för BK Marbos framgångsrika F02-lag.
I dag finns det dock alltid en anledning att slita lite hårdare i matcherna när det inte verkar finnas några krafter kvar.
– Vi tänker på våra vänner som gick bort i bussolyckan, vi ska göra det för dem, säger Stina Almkvist.

SKAFFA ALL ACCESS TILL USM FINAL FOUR HÄR 

Det är drygt två år sedan som tre ungdomar dog i bussolyckan som skakade om Sverige.

Ytterligare 38 personer skadades i tragedin.

Sex veckor senare vann Marbo SM-guld för flickor -02. En sanslös bedrift med tanke på att laget befunnit sig på den olycksdrabbade bussen som körde av vägen utanför Sveg.

Dåvarande coachen Fredrik Almkvist kan fortfarande se finalbilderna framför sig, och förklarar hur det ofattbara knutit samman gruppen.

– Några kom då in med kryckor på planen…, jag menar, vi har sex av tio spelare (“några har slutat på grund av fotbollen”) kvar i dag från bussolyckan och de tjejerna jobbar verkligen för varandra. Tittar man på våra träningar så kan någon vara ledsen, ja, det kan fortfarande vara så även om det blir mindre för varje dag. Men då får man vara ledsen, säger Fredrik.

– Det är ett band tjejerna emellan som kommer vara där hela livet. Det binder ihop dem. De har en gemensam historia som ingen annan vet. Folk tror att de har en aning, men det har de inte.

Olyckan har dock gett perspektiv.

– Om vi ligger under i en match så är inte det hela världen. Det vet vi nu, säger Fredrik.

Dottern Stina var alltså med på bussen den där aprilmorgonen, och landslagstjejen berättar hur händelsen påverkat henne och laget:

– Vi blev ganska nära varandra. Vi delar en upplevelse som ingen annan har. Vi har kommit närmare som lag, och vi kommer att kämpa hårdare. Så är det.

Stina förklarar att minnen de tre omkomna vännerna fortfarande känns färska i både hjärta och huvud.

Och de finns alltid närvarande, inte minst i basketen.

– Det kommer många gånger. Som i semifinalen av Scania Cup, när vi spelade en jämn match mot ett duktigt danskt lag. Vi låg under, men så kom jag att tänka på det igen en stund. Jag tänker på dem som gått bort. De finns alltid med och vi ska göra det för dem, säger Stina.

Man kan känna “Gud, vad jobbigt, jag orkar inte springa mer” men de hade ju gjort vad som helst för att….., ja, du du fattar. Vi gör det här för dem.

I dag – två år efter olyckan som satt djupa spår i de gränsande samhällena Kinna och Skene – tränar laget på olika håll. En grupp tjejer återfinns på basketgymnasiet RIG MARK (Riksidrottsgymnasium) medan en annan går på Marks gymnasieskola.

I SM sammanstrålar dock gänget igen, men Final Four-uppladdningen för laget som vunnit två SM-guld, två Scania Cup och två Lundaspelen har varit långt ifrån optimal.

I semifinalen stöter man dessutom på den andra favoriten till SM-guldet: Norrköping.

– Vi har bara tränat lite ihop, och är inte lika samspelta. Men vi måste ju slå Norrköping för att vinna SM-guld, då kvittar det om det är i semi eller final, säger Stina obekymrat.

– Vi har vårt försvar, vi kommer att springa hela matchen. De har ett längdövertag, men vi kommer springa hela matchen. Vi får ta dem med försvaret.

Fredrik Almkvist menar att just försvaret och den mentala styrkan är det som gör Marbo F02 så svårslaget.

– Det är extrema vinnarskallar i laget. Ta en Pontus Wernbloom som jämförelse, jag har åtta stycken sådana vinnarskallar i vårt lag. De kanske är korta, men de bara vill vinna.

Marbo-ledaren funderar en stund, innan han avslutar:

– De vinner på grund av vinnarskallarna. Och de vinnarskallarna blev ännu större efter bussolyckan.

SKAFFA ALL ACCESS TILL USM FINAL FOUR HÄR

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com