Sverige behöver en seger för att seedas i bordtennis-EM.
SolidSport sänder den viktiga kvalmatchen mot Spanien den 20 november – där det blågula bronslaget från VM 2018 är storfavoriter.
– Vi är pressade att vinna, men det ska vi också klara av, säger den svenske världstolvan Mattias Falck, 27.

Det svenska herrlandslaget i bordtennis flyger högt sedan VM-bronset i Halmstad i maj.

Nästa mål är EM-slutspelet, och för att ta sig dit som ett av de åtta toppseedade länderna så behöver Sverige vinna kvalmatchen mot Spanien i Söderhamn.

– Den här matchen är viktig, vi slåss ju med Spanien om gruppsegern. På pappret är vi klara favoriter och det ska vi vara också, säger det svenska ankaret Mattias Falck.

– Vi förlorade knappt mot Spanien borta, men då var varken jag eller Kristian Karlsson med i laget. Vi är pressade att vinna nu, men det ska vi också klara av.

Ser man till rankingen så är verkligen Sverige favoriter.

Världstolvan Falck, Karlsson (25:a) och Jon Persson (50:e) är alla högre rankade än Spaniens “etta” Alvaro Robles, som är rankad 52:a i världen just nu.

– Mitt tips är att vi vinner med 3-1 i matcher och att vi då också vinner gruppen, säger Falck.

Du är idag rankad som nummer 12 i världen, högre har du aldrig varit. Hur ser du på det?

– Jag har spelat väldigt bra under ett år nu, och är givetvis väldigt nöjd med min ranking. Det känns roligt, samtidigt som jag givetvis siktar högre, säger Falck.

Ni vann ett VM-brons på hemmaplan i maj. Vad är det som gör l a g e t Sverige så starkt?

– Svenska landslag i alla sporter brukar vara bra på att skapa just LAG. Jag kan bara prata för pingisen, men vi lägger undan jaget. Det är viktigt att alla i gruppen mår bra, det är laget som ska prestera och vi pushar varandra.

Vi ser flera unga svenska talanger som poppar upp nu, Anton Källberg är en – Truls Möregårdh, 16, är givetvis en annan. Hur ser du som aktiv på återväxten?

– Svensk pingis har varit på gång i fyra-fem år. Anton har varit runt 50 på världsrankingen och Truls har ju en extrem potential. Jag tror inte jag sett någon så talangfull spelare i Sverige tidigare, säger Mattias Falck.

– Man tränar på ett annat sätt i dag. Man tränar mer. Om du ser på världsåttan, den 15-årige Tomokazu Harimoto, så har han förmodligen tränat lika mycket pingis som jag gjort i mitt liv redan nu. Han har tränat sex timmar om dagen sen han var väldigt liten.

– Truls är också oerhört ambitiös. De tränar på ett annat sätt än vad jag och Kristian gjorde, och det är därför det kommer fram flera yngre spelare i världseliten i dag. Och det är kul!

Du ser EM-kvalet Sverige-Spanien på solidsport.com/pingiskanalen

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com