Tre tuffa sträckor på havet.
Bara två i besättningen.
– Seapilot2star är en väldigt utmanande tävling, säger racets grundare Ove Söder.
Du ser starten direkt från Oxelösund och kan följa racet live under tre dagar från SolidSport-båten – från och med den 27 maj.

Han har inte längre någon officiell roll i organisationen, men kallar sig “pappa till tävlingen”.

Det är ingen överdrift att säga att Ove Söder vet precis allt som är värt att veta kring Seapilot”star – havskappsseglingen som under tre tävlingsdagar går mellan Oxelösund – Visby – Oskarshamn – Oxelösund.

Så vem bättre att prata med om racet som uteslutande är för tvåmansbesättningar, också kallad “double handed”.

Till exempel, vilken typ av besättningar och båtar är det som ställer upp i Seapilot2star?

– Det är rätt enkelt att beskriva, för det är i princip samma besättningar som seglar Gotland Runt (ÅF Offshore Race) senare under sommaren. Den stora skillnaden är att det alltså inte får vara mer än två man, två tjejer eller en mixad duo ombord, säger Söder.

– Gotland Runt har samma klass, men där är den av underordnad betydelse. I Seapilot2star är samtliga båtar tvåmansbesättningar. Men många som seglar vår tävling kommer också att segla Gotland Runt med full besättning.

Ove Söder nämner också skillnaden att Seapilot2star seglas i tre sträckor under tre dagar – vilket innebär vilopauser över natt i Visby och Oskarshamn.

Vad gör tävlingen så utmanande?

– Det är en lång sträcka att segla. Man är ute på havet länge. Visst, man vet när man får vilopauser, men det är fortfarande väldigt utmanande, säger Söder.

Vad krävs då för att lyckas?

– Som i allt annat, man bör ha tränat ordentligt innan. År efter år så är det samma besättningar och båtar som ligger i topp. De behärskar de här situationerna.

Man måste ha en intrimmad båt med rätt grejer.

Vilka situationer är det som besättningarna på toppbåtarna behärskar, menar du?

– Man är ju bara två man eller tjejer ombord. Vid jobbiga väderförhållanden måste kan byta segel, kanske reva segel. Då är man bara två. Möjligen tre om man räknar hjälpen av autopiloten.

Har du några favoriter?

– Jag har faktiskt inte det, jag ägnar mig inte åt att kalkylera sånt. Men en favorit är alltid Anders Mattson från Trosa. Jag vet inte hur många gånger han kommit tvåa, men aldrig fått full pott. Det kan vara dags för honom i år, men det är många slåss om det.

Sändningarna från Seapilot2star inleds måndagen den 27 maj klockan 07.45, strax innan starten går från Oxelösund. Du kan efter starten följa racet från SolidSport-båten, där skepparen Johan Lundqvist – en av Ove Söders favoriter till slutsegern – kommer att livesända så länge det finns internettäckning.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com