USM i handboll blev en rekordsuccé – både på plats i IFU Arena och via livesändningarna på SolidSport.
Drygt 35 000 tittare startade sammanlagt 223 000 videoströmmar och det totala antalet tittartimmar översteg 13 000.
Samtidigt räknades till 19 000 besök under handbollsfesten i Uppsala.
– Med facit i hand så kan vi se att antalet besökare till arenan har ökat och att sändningarna genom SolidSport också har utvecklats positivt och slagit rekord, säger Svenska Handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

SolidSports och Svenska Handbollförbundets långsiktiga samarbete fortsätter att vara framgångsrikt.

När högklassiga USM avgjordes i Uppsala 3-5 maj så slogs alla noteringar från tidigare ungdomsmästerskap, både när det kom till betalande publik i IFU Arena och antalet tittare via SolidSports PPV-sändningar.

Här är ett par av de rekord som slogs under USM-helgen:

  • 35 000 unika videovisningar resulterade i drygt 13 000 tittatimmar. En fördubbling sett till USM 2018.
  • Det var drygt 250 000 sidvisningar på USM:s SolidSport-kanal – solidsport.com/usmhandboll
  • Årets USM sågs av tittare i 28 länder.
  • Svenska Handbollförbundet räknade till 19 000 besök till IFU Arena under de tre dagarna, ett snitt över 6 300 personer per dag och ett mäktigt publikrekord.

Framgången med USM var det senaste kvittot på det lyckade samarbetet mellan SolidSport och Svenska Handbollförbundet. Parterna har sedan oktober 2018 gemensamt arbetat för att samla svensk handboll från alla nivåer på en plattform och tillgängliggöra sporten för en bred publik.

– Vi visste inte vad flytten av USM från Malmö till Uppsala skulle innebära, utifrån att man lokalt i Skåne är representerade med fler lag, säger Robert Wedberg.

Men med facit i hand så kan vi se att antalet besökare till arenan har ökat och att sändningarna genom SolidSport också har utvecklats positivt och slagit rekord

Teorier att livesändningar ska hålla publiken borta från arenan viftar Robert Wedberg bestämt bort.

– Det stämmer inte alls med våra erfarenheter. Vi upplever att sändningarna bidrar till att lyfta arrangemanget generellt. Intresset breddas och ökar, och inte minst möjliggör vi för fler allmänt intresserade, nära och kära att följa de sina under evenemanget. Alla har ju faktiskt inte möjlighet att ta sig till evenemanget. Allt detta bevisas väl inte minst av vi har följare från över 30 länder, säger Wedberg.

SolidSports vd Tobias Thalbäck kommenterar framgångarna under USM i Uppsala:

– Först vill jag säga att vi är oerhört stolta och glada över samarbetet med Svenska Handbollförbundet. Och att våra gemensamma visioner redan nu förverkligas i form av publikrekord, livestreamrekord och intäktsrekord under USM i Uppsala är ju ett tydligt bevis på att vi tillsammans gör många saker väldigt rätt.

– Men vi är inte färdiga ännu, inte på långa vägar. Vi kommer att fortsätta jobba målmedvetet för att stärka svensk handboll i alla dess skikt. USM var en milstolpe, men vi räknar med att passera många milstolpar tillsammans med svensk handboll under de kommande åren.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com