Home Covid-19 TV: “Helt avgörande att ungdomsidrotten får komma igång igen”

TV: “Helt avgörande att ungdomsidrotten får komma igång igen”

En nedstängd ungdoms- och breddidrott, tuffa publikrestriktioner och hundratals inställda evenemang. År 2020 blev ett utmanade år, inte minst för barn- och ungdomsidrotten. Något som Svenska Handbollförbundet, tillsammans med fyra andra idrottsförbund, uttryckt sin oro för i ett öppet brev till regeringen.
– Det är helt avgörande att barn- och ungdomsidrotten snabbt får komma igång igen, säger Robert Wedberg, generalsekreterare på SHF, i Studio Solidsport.

Idrottsåret 2020 liknade inget annat. Sedan Covid-19 slog till med en hänsynslös kraft runt om i Europa och tillslut i Sverige under våren har idrotten fått ta många tuffa smällar. Tomma läktare, tusentals inställda evenemang och en helt nedstängd ungdoms- och breddidrott har satt alla idrotter och föreningar i en mycket prövande sits.

I Studio Solidsport summerar Svenska Handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg det tuffa året som bland annat krävt ett brett samarbete mellan alla specialidrottsförbund. Något som har knutit samman idrotten till en ännu starkare familj.

– Det har varit ett riktigt bra lagarbete. Situationen har lite tvingat oss idrottsförbund till att jobba ännu mer gemensamt samtidigt som vi kommit med i den politiska debatten i en helt annan utsträckning än tidigare. Tidigare har alla politiker bara varit överens om att “det är bra med idrott” och så har man varit nöjda med det medan man nu ser hur allt ställs på sin spets, säger han.

Kritisk mot nedstängningen: “Kan bli förödande för folkhälsan”

Så sent som under onsdagen gick Svenska Handbollförbundet tillsammans med fyra andra idrottsförbund ut med ett öppet bra till regeringen. Där krävde man att barn- och ungdomsidrotten återigen måste få starta upp sin verksamhet.

– Vi anser att våra olika inomhusidrotter har visat att det finns tillräckligt bra förutsättningar för bedriva en smittsäker verksamhet. Vi har träffsäkra protokoll för att kunna idrotta på ett säkert sätt och därför känns det helt fel att myndigheter och kommuner ska stänga ner vår barn- och ungdomsverksamhet helt och hållet.

Samtliga förbund är också oroliga för vad nedstängningen kommer få för långsiktiga konsekvenser för både idrotterna men framför allt folkhälsan.

– Vad händer med folkhälsan om vi tappar väldigt många unga idrottsutövare? Flera generationer kanske slutar aktivera sig och istället söker sig till andra aktiviteter. Det skulle kunna bli förödande för den svenska folkhälsan.

Och redan nu har regeringen gett svar på tal. Under torsdagen meddelade Kulturminister Amanda Lind att offentliga aktörer bör återuppta aktiviteter för barn och ungdomar födda 2005 och senare. Ett besked som välkomnas med öppna armar av Wedberg.

– Det är väldigt glädjande och helt avgörande för våra barn- och ungdomar.

“På ett år har vi gjort en digitalisering som motsvarar åtta år”

Regeringen har under året delat ut närmare 2 miljarder kronor i stödpaket till hela idrotten för att kompensera för alla förlorade intäkter som följs av pandemin och myndigheternas restriktioner. Något som också varit livsviktigt för idrotten, förklarar Wedberg.

– Absolut, det har varit helt avgörande för att såväl eliten som breddidrotten ska överleva och för att dessutom kunna återstarta verksamheten så fort restriktionerna lättas.

Wedberg menar också att senaste året har påskyndat en omfattande digitalisering inom idrotten där bland annat tusentals handbollslag numerat börjat livesända sina matcher och tack vare det skapat nya digitala intäkter.

– Vi har gjort en digitaliseringsresa under ett år som kanske egentligen motsvarar åtta år normalt sett. Om sändningar har varit ett viktigt komplement tidigare har det varit jätteviktigt under det gångna året. Både i form av att föreningarna hittat nya sätt att skapa intäkter men också för synligheten och lärandet, säger han och fortsätter.

– Vi tror att intresseökningen för digitala sändningar hade kommit ändå och kommer vara lika viktigt om inte ännu viktigare framöver. Det höjer både intresset, kompetensen och utvecklingen för alla inblandade. Nu kan vi inte på något sätt backa tillbaka till hur det var innan pandemin, utan snarare ta vara på den möjligheten vi har skapat tack vare digitaliseringen.

Över 1000 handbollslag sänder numera sina handbollsmatcher på Solidsport, hur ser du på den utvecklingen?

– Helt fantastisk. Trots året som varit med alla restriktioner och tuffa omständigheter har en så stor del av handbollen funnits tillgänglig att se för alla som vill följa matcherna. Det har också varit väldigt bra för handbollens utveckling, det är lätt att glömma. Det här har blivit ett enormt viktigt utbildningsverktyg för såväl domare som spelare och ledare.

Se hela intervjun med Robert Wedberg i spelaren ovan.