SBBFs tolkning av de nationella råden. Foto: Bildbyrån.

Under tisdagen kom nyheten att ungdomar födda 2004 och tidigare får börja träna igen. Samtidigt innebär också Sveriges nya nationella allmänna råd att ungdomar födda 2005 eller senare kommer få spela matcher igen. Ett efterlängtat beslut enligt Orkan Berktan, utvecklingsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.
– Jag tror lättnaderna är bra, de kommer lägligt, säger han till Solidsport News. 

Under tisdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med nyheten om att man möjliggör för ungdomar födda 2004 och tidigare att få börja träna igen. Sedan dess har SBBF, Svenska Basketbollförbundet, planerat, haft möten och bollat ideér för hur man ska anpassa sin verksamhet till de nya nationella allmänna råd som träder i kraft på måndag (läs 14 december). Man har bland annat haft möten med både Svenska Innebandy- och Handbollförbundet.

Så på torsdagskvällen skickade SBBF ut ett pressmeddelande med en första version av sina tolkningar av de nya nationella råden. Bland annat gäller detta.

  • Ungdomar födda 2004 att få träna basket i grupper om åtta personer. De blir däremot inget matchspel för dem.
  • Ungdomar födda 2005 och senare får fortsatt träna och spela matcher. För matchspel gäller cirka en match i veckan per person.

– Träningarna kommer igång nu och det kommer ske i mindre grupper. Men jag tycker det är positivt, det gör så att spelarna åtminstone får träffa några lagkamrater. Förhoppningsvis kommer det ytterligare lättnader till våren som gör att de får spela matcher, säger Orkan Berktan till Solidsport News.  

När det kommer till matchspel har Orkan Berktan en uppmaning.

– Res inte – spela så lokalt som möjligt. Möt samma lag flera gånger, det är så det får vara så länge. Vem som vinner serier och hur tabellen ser ut har mindre betydelse i nuläget, säger han. 

Ni kan läsa hela första versionen av SBBFs tolkning här.Ytterligare versioner kan komma framåt beroende på vad som sägs från Folkhälsomyndigheten.

Kan bli aktuellt att förlänga säsongen

Hur ser möjligheterna ut för USM och RM?

Med de här restriktionerna så går det ju inte att genomföra. Gäller de till sista juni – är det nej, då kommer det inte att ske. 

Just nu tittar SBBF på olika scenarier för hur man ska få till de här tävlingsmomenten. Går det att förlänga säsongen? Kan vi spela längre in på sommaren? Det är några av de frågeställningar och scenarion man arbetar med berättar Orkan Berktan. Han berättar även att en enkät kommer att skickas ut till föreningarna för att se över möjligheterna att eventuellt förlänga säsongen. 

– Vi har inga svar på dessa frågor i nuläget. Utan vi behöver bearbeta de svar vi kommer få, säger han.