En offensiv värvningsvåg.
18 spelare som är rankade bland de 100 bästa i världen.
Flera spännande svenska talanger redo att ta nästa steg i karriären.
Badmintonligan 2019/2020 har alla förutsättningar att bli något alldeles extra – och den startar ikväll (9 september).
– En intressant mix av svenska och utländska spelare, det här kommer att bli ovisst och det kommer att bli bra, säger Sveriges förbundskapten Andrew Smith.

Fjolårssäsongen slutade med en dramatisk final i IFU Arena i Uppsala, där Halmstad till slut kunde resa hem med guldmedaljer runt halsarna. Påvelund såg sina mästarchanser försvinna i ett stenhårt Golden Set och har sedan dess förberett sig på revansch.

– Påvelund ser riktigt starka ut, men det gör även Halmstad. Om jag ska nämna en outsider till årets SM-titel så blir det Fyrisfjärdern, men det kommer bli oerhört jämnt, säger Andrew Smith.

Det kommer att bli något av ett rekordår för Badmintonligan den här säsongen, det står klart redan nu.

Känn bara på de här siffrorna:

  • Ligan innehåller i år 18 spelare som är rankade topp hundra i världen. Högst rankad av alla är skotskan Kirsty Gilmour (23:a) som representerar Västra Frölunda. Bland herrarna så är dansken Hans Kristian Vittinghus bäst rankad (28:a).
  • Åtta av spelarna är även rankade topp 50 i världen, i antingen singel, dubbel eller mixed dubbel.
  • Samtliga svenska landslagsspelare återfinns den här säsongen i Badmintonligan.

– Just nu är det en hälsosam mix av svenska och utländska spelare i ligan, som jag ser det. Det får inte bli för många utländska spelare, det kan hämma utvecklingen för de svenska talangerna, men just nu är det bara bra erfarenheter att möta det här tuffa motståndet från andra länder, säger Andrew Smith.

Jag vill ju gärna se att man vågar lyfta fram sina talanger, och jag hoppas att tränarna ute i klubbarna tar chansen att göra så i år.

När det kommer till just svenska talanger med internationell potential så finns de i huvudsak på tjejsidan.

19-årige Ashwathi Pillai, Täby, har länge varit ett löfte, och där finns även idag Cecilia Wang, 17, från Fyrisfjädern – och så den yngsta och kanske mest spännande talangen: Edith Urell, 16 år.

Urell och Wang är klubbkompisar och bildar också ett vasst dubbelpar som bland annat spelat hem medaljer i U17-EM.

– Om de får fortsatt bra träning och matchning så har Sverige två-tre spelare som kan slå sig in i den internationella eliten på seniornivå. Jag har det senaste året jobbat med just det, att lyfta fram de yngre spelarna så de kan utvecklas, säger Andrew Smith.

– Det har tidigare varit ett problem i svensk badminton, att man fokuserat på de äldre spelarna och glömt bort de yngre. Förhoppningsvis ser det nu nu att förändras.

Du ser Badmintonligan live hela säsongen – här!

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com