Under SverigeCupen samlas många av landets största handbollstalanger, och matcherna sänds live på SolidSport den 9-11 november.
Då finns givetvis även förbundskaptenerna Tomas Axnér och Patrik Svarvén på plats.
Här förklarar förbundskaptenerna hur talangutvecklingen går vidare – men poängterar också att loppet verkligen inte är kört för spelare som inte tagit sig till Nyköping.
– Det finns väldigt många bra spelare som inte får visa upp sig här, säger Axnér, som basar över P03-landslaget.

Den förre landslagsspelaren och nuvarande Lugi-tränaren ser mycket fram emot att ta del av känslorna och studera all talang som samlas i Nyköping i november.

Här finns garanterat framtida svenska landslagstjejer och killar.

Men Tomas Axnér erkänner att det också bor en annan känsla i honom.

En motsatt.

– Som person är min känsla tudelad kring SverigeCupen, för det är så svårt att välja spelare i den åldern. Det finns väldigt många bra spelare som inte får visa upp sig här, och som förbundskapten så kan jag inte bara låsa mig till dessa spelare, säger Axnér.

Hur breddar du blicken då, över hela landet?

– De stora distrikten, Göteborg, Stockholm och Skåne, det är förbundstränarnas smak och tycke som gäller när de väljer spelare. Min uppgift är att bredda perspektivet och fokus. Det kommer att kallas spelare till Riksläger 1 som inte spelar SverigeCupen, så mycket kan jag säga, säger Axnér.

– Jag tränar ju Lugis herrar i elitserien, och jag har spelare som inte varit på ett enda riksläger. Som gått annan väg. Ja, det är ganska många som gjort en annan resa.

Axnér skrattar:

– Jag har till exempel inte spelat en enda ungdomsmatch, och ändå gjort sju år i tyska Bundesliga. Jag spelade inte organiserat förrän jag blev senior. Men det är ingen vanlig väg…

 

Att det kommer finnas många spelare på Riksläger 1 som spelar SverigeCupen, det står utom alla tvivel.

Patrik Svarvén, förbundskapten för F03-landslaget, förklarar hur utbildningsnivåerna ser ut med start i SverigeCupen.

– Distrikten ska ha påbörjat spelarutbildningen. Det finns detaljer och individuella skickligheter som spelarna ska vara medvetna om. Olika typer av skott, tekniker och olika typer av försvar. Men man behöver inte kompetensen att använda sig av dem, förklarar Svarvén.

– Sen ska vi fortsätta den utbildningen, med så många spelare som möjligt. När vi är på SverigeCupen så väljer vi ut 60 spelare som vi tycker kommit en bit i utvecklingen och utbildningen, dessa spelare vi tar till våra riksläger och fortsätter utbildningen. Tar den till nästa nivå. Sen kommer regionerna fortsätta jobba med övriga spelare.

Vad är det för budskap ni vill nå ut med under SverigeCupen?

– Efter SverigeCupen så söker spelarna handbollsprofiler i gymnasiet till sommaren., Någonting jag tycker är viktigt är om man bestämmer sig för att satsa på handbollen, den nivån man kliver upp till innebär att man framför allt tränar mer. Vi vill förmedla kunskapen att förbereda sig för den träningen, så att man inte skadar sig, säger Patrik Svarvén.

– Det gäller att vara väl förberedd fysiskt, och det är dags att börja förbereda sig för nästa skede av karriären. Även om man inte spelar SverigeCupen den här gången så blir det en nivå högre, vilket innebär mer träning.

SverigeCupen sänds live på solidsport.com/svenskhandboll den 9-11 november.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com