Här är Sveriges senaste hockeyliga.
Till helgen drar SPHL – Svenska Parahockeyligan – igång med träningar och matcher i Hedemora.
Ett lag kommer att spela under SHL-klubben HV 71:s flagga.
Du ser ligan live på Solidsport.
– Det här är början på något stort, säger initiativtagaren Christian Hedberg.

Svensk parahockey – eller kälkhockey – är på frammarsch och SPHL är det senaste beviset för detta.

Ligan – en mixedcup med jämna ihopplockade lag – kommer att avgöras under tre helger med start i Hedemora den 7-8 december. De andra två sammandragen arrangeras i Jönköping 25-26 januari och i Eskilstuna 29 februari – 1 mars.

Och målsättningen är enkel.

– Målet är att få till en växande intresse för parahockeyn, men också skapa ett ståndsmässigt landslag. Det är dit vi satsar. Vi vill rekrytera underifrån och få fler spelare tillr VM och Paralympics. Sen finns det givetvis andra delmål på vägen, säger Christian Hedberg.

– Vi måste då få till matcher i Sverige men problemet är att det inte finns tillräckligt med folk och då måste vi hitta på något annat. Detta är början på något stort.

Ett av lagen kommer från SHL-klubben HV71, och enligt Christian Hedberg finns intresse från fler storklubbar att starta egna parahockeylag.

– Det stämmer, men klubbarna måste också veta att det finns spelare. Så kanske ska man tänka mer regionmässigt än klubbmässigt, så kubbarna inte tar spelare från varandra, säger Hedberg.

– I framtiden ser jag fem lag i Sverige som möts med både utvecklingslag och representationslag. Jag tänker att det ska vara spel i Sverige en gång i månaden, säger Hedberg.

 

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com