Spånga Basket har knäckt koden som håller spelarna kvar i klubben längre upp upp i tonåren.
Resultatet: två tjejlag i Final Four som avgörs i Norrköping 11-12 maj och livesänds på SolidSport.
– Det här är en milstolpe för oss, säger klubbchefen Marc Möller.

Det snackas om att boka en supporterbuss i mitten av maj.

Det är många som vill hänga med när Spånga Basket gör ett historiskt intåg i svensk baskets ungdomselit under Final Four i Norrköping.

– Det är första gången vi syns i det här sammanhanget och det ska verkligen bli roligt att uppleva arrangemanget som vi hört ska vara så bra, säger Marc Möller.

Och det är alltså inte bara ett Spånga-lag som ska kämpa om SM-medaljer.

Det är två lag fyllda målmedvetna tjejer som inte ser något stopp på den fantastiska resa man är ute på den här säsongen.

– Våra flickor födda -04 har gjort det jättebra, inte minst med tanke på att de spelar mot tjejer som är ett år äldre i år. Det är skithäftigt att se hur väl de står sig mot äldre motstånd, säger Möller.

– Vårt 02-lag (DU17) är sedan den enda laget från Stockholm i sin Final Four och det är klart att den här helgen blir en milstolpe för oss.

Vad har ni för förhoppningar och förväntningar?

– Vi har inte riktigt pratat om det ännu. Men vi vill ha folk med oss till Norrköping som hejar på Spånga, vi vill att tjejerna ska ha skoj. Och trots att vi är 04:or som möter 03:or i RM så tror jag nog vi ska kunna ta oss till final där, även om vi verkligen inte tar något för givet, säger Möller.

Två tjejlag som håller så hög klass, vad är hemligheten bakom den här framgången?

– Vi har en bra organisation, det är ordning och reda i verksamheten och vi har bra coacher i bägge lagen. Ser man till 04:orna så är det en stor talangfull grupp på cirka tjugo tjejer som spelat ihop länge nu, börjar Marc Möller.

– Och 02:orna i U17 är det första tjejlaget som vi lyckats behålla efter årskurs 9. Vi vet att det är en känslig ålder, där man kan lämna för basketgymnasium eller helt enkelt lägga av, och vi har jobbat hårt för att behålla dem i klubben.

Jobbat hur då?

– Vi har pratat om långsiktighet. Vi har talat direkt med spelarna hur de vill lägga upp nästa säsong, och sen har vi kanske mötts halvvägs. Vi har behållit tränarna som stått för en stabilitet och något som tjejerna vet vad hur det kommer att bli. Vi talar givetvis mycket om gemenskap också.

– Sen är det många av tjejerna som coachar lag i yngre åldrar inom klubben. Jag tror att det måste handla om mer än bara att träna, det måste även inkludera att vara med i en förening och den gemenskapen det innebär, avslutar Marc Möller.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com

Final Four spelas i Stadium Arena i Norrköping den 11-12 maj. 

Måndag den 25 mars kl. 12.15 sänds lottningen live på Final Four-sidan på SolidSport.

Då visar det sig vilka lag som möts i semifinal i respektive åldersklass. 

Här är lagen som kvalificerat sig för spel om RM och SM-tecken.

 

F15

Södertälje BBK

IK Eos

Norrköping Dolphins

Åkersberga

 

P15

AIK

Kungsholmen

Åkersberga

Högsbo

 

F16

AIK

Spånga Basket

Djursholm Indians

Nässjö

 

P16

Fryshuset

Södertälje BBK

Nässjö

Åkersberga

 

DU17

Lobas

Norrköping Dolphins

Marbo Basket

Spånga Basket

 

HU17

Borås Basket

Norrköping Dolphins

Skuru Grön

AIK

 

DU19

RIG Luleå

KFUM Uppsala

AIK

IK Eos

 

HU19

Köping

RIG Luleå

Alvik

Högsbo