SolidSport och Finlands Handbollförbund är överens som ett långsiktigt och omfattande samarbete.
Både damernas och herrarnas högstaligor kommer att livesändas, liksom samtliga officiella juniormatcher – och alla föreningar och lag ges nu möjlighet att sända sina matcher live och tjäna pengar på detta.
– Samarbetet med SolidSport kommer att hjälpa finsk handboll att växa, säger ordförande Päivi Mitrunen.

SolidSports kontor i Helsingfors, det första utanför Sverige, öppnades officiellt den 1 mars 2019.

Sedan dess har bland annat ungdomscuper som Stadi Cup (Nordens största fotbollcup för tjejer) och Easter Tournament (basket) livestreamats, och nu har alltså det första historiska avtalet med ett finländskt idrottsförbund slutits.

SolidSport och Finlands Handbollsförbund (SKPL) är överens om ett omfattande samarbete till och med 2022, där bland annat både damernas (Naisten SM-sarja) och herrarnas (Käsipallon SM-liiga) högstaligor kommer att livesändas.

Liksom i Sverige, där SolidSport och Svenska Handbollförbundet skapat ett liknande upplägg, så kommer även samtliga officiella juniormatcher visas exklusivt på den gemensamma plattformen.

Det lyckades samarbetet i Sverige är också en stor anledning till att SKPL nu väljer ett långsiktigt samarbete med SolidSport i Finland.

– Den största orsaken till valet av SolidSport som en passande partner är den feedback vi fått från Svenska Handbollförbundet. De förklarade att det här är det bästa alternativet för livestreaming av handboll, säger ordförande Päivi Mitrunen.

Solidsport får även ett tillstånd från SKPL som gör det möjligt för samtliga handbollsklubbar i Finland – oavsett nivå – att sända sina matcher och tävlingar live på Solidsport. Parterna ska sedan jobba gemensamt för att så mycket som möjligt av finsk handboll ska sändas och på det sättet samla sporten på ett ställe.

– Föreningar, klubbar och lag kan nu tjäna pengar på sina sändningar, och det är det viktigaste för oss – att samarbetet går hela vägen ner i gräsroten på sporten. Vilket lag som helst kan sända live, och frånvarande föräldrar och övrig familj kan se matcherna var de än befinner sig, säger Päivi Mitrunen.

Handbollen blir hela tiden lite större i Finland, men det har varit tufft att hitta kanaler att visa upp oss i tidigare. Samarbetet med SolidSport gör så att vi kan förmedla livestreamad handboll i stort sett när som helst och vi kan sprida sporten på ett mycket bättre sätt. Samarbetet med SolidSport kommer att hjälpa finsk handboll att växa.

SolidSports country manager Sauli Silvonen kommenterar avtalet.

– Det betyder mycket för oss eftersom det är vårt första förbund i Finland. När man går in på en ny marknad i ett nytt land är det alltid viktigt att få förtroendet från nya samarbetspartners så snabbt som möjligt och det har vi nu fått av Finlands Handbollsförbund.

– Vi jobbat länge med handbollen i Sverige och vi ser stora möjligheter att dra nytta av det arbetet för att lyfta handbollen i Finland. Förbundet har också under diskussionerna visat att de vill framåt och tillgängliggöra handbollen inte bara på elit- och seniornivå utan även på ungdomsnivå – vilket går hand i hand med vår vision och affärsidé.

Sauli Silvonen ser också det historiska avtalet som ett avstamp mot fler möjligheter till samarbeten i Finland.

– Först och främst ska vi göra ett bra jobb tillsammans med handbollsförbundet och generera nya intäkter till både föreningar och lag. Sedan hoppas vi såklart på att detta kan leda till att fler förbund får upp ögonen för Solidsport i Finland, säger Silvonen.