SolidSport och Svenska Basketbollförbundet är överens om ett omfattande samarbete de kommande åren.
Bland det material som nu kommer bli tillgängligt på SolidSports plattform finns Superettan, USM, Lundaspelen och Sveriges kommande EM-kval mot Danmark.
– Solidsport är väldigt tillgängligt och lätt att jobba med, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark.
– Vi kommer nu även att jobba för att så många basketklubbar som möjligt ska använda sig av vår tjänst, säger Tobias Thalbäck, vd på SolidSport.

Ett slags startskott för samarbetet blev EM-kvalsuccén för herrarna i Uppsala i november, då SolidSport producerade den blågula krossen över Vitryssland inför ett fullsatt och kokande Fyrishov i Uppsala.

Även nästa kittlande EM-kval – mot Danmark i Malmö den 21 februari 2019 – kommer att sändas på SolidSports plattform.

– Det var en väldigt bra produktion och intressanta inslag före matchen mot Vitryssland också. Att vi producerar matcher själva ger nya möjligheter för oss, allt ligger i våra egna händer. Det var roligt att ha med före detta landslagskaptenen Mats Levin som kommentator exempelvis. Vi lyssnar alltid om tv vill sända men det är en trygghet att vi kan leverera bra sändningar själva och Solidsport är en bra partner i det, säger Johan Stark.

EM-kvalet är dock bara toppen på isberget av basketmaterial som kommer att återfinnas hos SolidSport.

Superettan kommer att sändas de kommande två åren, och populära ungdomsturneringar som USM, USM Final Four, Lundaspelen och Miki Herkel Cup kommer finnas tillgängliga hos SolidSport fyra år framöver.

– Solidsport är väldigt tillgängligt och lätt att jobba med, vi vill hela tiden sänka trösklarna och göra basketen tillgänglig och där passar Solidsport bra in, säger Johan Stark.
SolidSports vd Tobias Thalbäck kommenterar samarbetet:

– Vi är givetvis väldigt glada över att få jobba tillsammans med svensk basket flera år framåt. Vi fick känna lite på styrkan i sporten under EM-kvalet i Uppsala, och den var häftig. Förutom de i avtalet nämnda turneringarna så kommer vi nu gemensamt även att jobba för att så många basketklubbar som möjligt ska använda sig av vår tjänst.

Svenska Basketbollförbundet sällar sig nu till en växande skara av idrottsförbund som väljer att samarbeta med SolidSport.

Bara under de senaste månaderna så har längre avtal slutits med Svenska Bordtennisförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Badmintonförbundet och Svenska Fäktningsförbundet.

– Användningen av video och livestreaming ökar i hela samhället och på detta vis hoppas vi kunna skapa en gemensam plattform för svensk basket där vi kan hitta våra matcher men där föreningarna också kan hitta en extra intäktskälla, säger Johan Stark.

– Allt fler förbund ser fördelarna i att äga sina egna tv-rättigheter, och på det sättet ta befälet över sin egen idrott. Vi är ödmjukt väldigt stolta över den tjänst vi tillhandahåller, men vi blir som allra nöjdast när de positiva effekterna syns hos förbund och föreningar – våra partners, säger Tobias Thalbäck.

Mathias Lühr

mluhr@solidsport.com