Nyköpings SK har arrangerat JSM i ishockey under fem raka år. Nu riskerar klubben att gå i konkurs. Foto: Bildbyrån

Senaste fem åren har mars och april varit årets höjdpunkt för hockeyklubben Nyköpings SK. I år förvandlades samma period till en ekonomisk mardröm – och nu står klubbens existens på spel.
– Som det ser ut just nu riskerar vi att gå i konkurs, säger styrelseledamoten Magnus Eriksson till Solidsport News.

Båsen töms, spelare jublar, tränare vrålar, föräldrar gråter av glädje, agenter ler.
Senaste fem åren har mars och april månad varit årets höjdpunkt för Nyköpings SK.

Förutom att klubben själv arrangerat sin årliga hockeycup Rosvalla Gästabud Cup så har Nyköping också fått äran att arrangera SM-finalspelen för såväl U16, J18 och J20.
I år var tanken att klubben skulle göra det igen, för sjätte året i rad.

Sedan hände det som inte fick hända.
Coronaviruset sköljde över Europa och chockade land efter land med sin hänsynslösa framfart. Snabbt valde varje idrottsförbund att stänga ner sin tävlingsverksamhet.
Så även i Sverige. 

”Det gick väldigt snabbt, precis som i hela samhället. Den veckan var helt galen”

Den 13 mars meddelade också Svenska Ishockeyförbundet att hockeysäsongen skulle avslutas med omedelbar verkan. Ett chockbesked som förvandlade mars och april månad från en stor fest till mardröm för Nyköpings SK.

– Det var ett jättehårt slag för oss och självklart fick jag en klump i magen, säger Magnus Eriksson, styrelseledamot i klubben.

Han blir tyst en stund.
Sedan fortsätter han:

– För en ideell förening som oss är det nog tufft som det är normalt. Därför blir det oerhört smärtsamt när något sånt här inträffar.

Förlorar uppemot 700 000 kr

Klubben hade räknat med att dra in upp emot 700 000 kronor under Rosvalla Gästabud Cup och JSM. Årets höjdpunkt för klubben, både upplevelsemässigt och ekonomiskt.
Helt plötsligt var allt borta.

– Jag hade på känn att beskedet skulle komma men ändå blev det en chock. Det gick väldigt snabbt, precis som i hela samhället. Den veckan var helt galen, säger Eriksson.

Att Svenska Ishockeyförbundet hade gett klubben förtroendet att arrangera JSM för sjätte året i rad menar han har satt hela Nyköping på hockeykartan. Det har också blivit en av klubbens överlägset viktigaste intäktskällor. 

– Det är inte ovanligt att vi har lite likviditetsproblem i början av året men som vi sedan har kunnat kompensera upp tack vare våra evenemang under mars och april. 

”Riskerar att gå i konkurs”

Han är samtidigt tydlig med att han står bakom förbundets beslut, även fast det har drabbat klubben oerhört hårt.

– Vi har inte så mycket att säga om beslutet, med tanke på hur situationen ser ut i samhället just nu. Det är självklart att folks hälsa och att få bukt på viruset går i första hand. Men ser vi till oss i själva blir det här förödande. Vi förlorar ett sexsiffrigt belopp och riskerar att gå under helt och hållet.

Och han överdriver inte.
Det råder ingen tvekan om att klubbens existens just nu står på spel, vilket man redan har kommunicerat ut på sin hemsida. 

– Vi skrev inte så för att det skulle låta allvarligare än vad det är. Som det ser ut just nu riskerar vi att gå i konkurs. 

Hur mår ni som jobbar i föreningen just nu?

– Det är väldigt jobbigt för alla såklart. Vi i styrelsen kan inte jobba så mycket långsiktigt just nu. All vaken tid går åt till att släcka bränder. Det är ingen rolig situation och särskilt inte för våra ungdomar i föreningen.

”För oss är det en förutsättning om vi ska spela KVar i Hockeyettan”

Klubben har snabbt tagit fram en handlingsplan och gör nu allt i sin makt för att hitta en lösning. Främst handlar det om att lösa avbetalningsplaner med leverantörer för ungdomscupen och JSM-slutspelet. Nyköping behöver också hitta en överenskommelse med kommunen om arenadriften.

– Det är nycklarna för att kunna lösa det här, samtidigt som jag har full respekt för alla andra aktörer som också har det tufft, våra leverantörer exempelvis.

”Ett måste om vi ska spela kvar i HockeyEttan”

Och problemen stannar inte där.
Förutom obetalda skulder finns också ett licenskrav som ska uppfyllas för att klubben ska få fortsätta spela i HockeyEttan kommande säsong. Ett licenskrav som bygger på att klubben måste ha ett eget kapital på 300 000 kronor. Något Eriksson hoppas kommer slopas av Svenska Ishockeyförbundet.

– Förbundet har fått press på sig från flera håll att tillfälligt slopa den licensen eftersom många klubbar just nu har det väldigt tufft ekonomiskt. För oss är det en förutsättning om vi ska kunna spela i Hockeyettan nästa säsong.

Men trots det kritiska läget finns det hopp.
I och med det som hänt gick klubben snabbt ut med en insamling och bad om hjälp hos både supportrar och partners. Och fansen slöt upp snabbt.
På en vecka har klubben samlat in 30 000 kronor.

– Fantastiskt kul att se stödet som vi fått där. Det har redan inbringat mer pengar än vad vi trodde var möjligt. I det stora hela är det såklart inget som kan rädda oss men just nu är varje krona väldigt viktig.

Trots mörkret. Trots en ekonomisk misär. Trots det är en sak väldigt tydlig. Glöden i Nyköpings SK har ännu inte slocknat.

– Vi är hoppfulla och kommer inte lägga oss ner och dö. Vi är inställda på att göra allt i vår makt för att rädda verksamheten. 

Magnus Eriksson tystnar ännu en gång innan han avslutar.
– Vi ser inte slutet…än.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here