Krisstödet har fördelats ut, men nu vill Riksidrottsförbundet se ett utökat stödet till idrotten. Foto: Bildbyrån

Det har tagit sin tid, men nu är äntligen fördelningen av regeringens stödpaket till idrotten färdig. 91 procent kommer delas ut till föreningar och resterande nio procent till specialförbund.

– Det har varit en grannlaga uppgift att på ett så rättvist sätt som möjligt fördela 500 miljoner kronor när behovet är 1,3 miljarder. De som får mest får 60 procent av vad de har sökt och många får mindre än så, säger Björn Eriksson ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) i ett pressmeddelande.

Syftet med stödet ska vara att kompensera för idrottsföreningarnas uteblivna intäkter under perioden 12 mars till 30 juni. Stödet har också fördelats genom att förlusten jämförs med föreningens omsättning.

– Vi har många mindre föreningar som kanske inte har förlorat så många kronor, men dessa kronor är i flera fall en stor del av deras totala omsättning. De som behöver mest hjälp har också fått störst stöd procentuellt sett i förhållande till den ekonomiska förlusten, fortsätter Eriksson.

128 miljoner till fotbollen

RF hoppas att det ekonomiska stödet ska hjälpa inte minst stora evenemang att överleva för att kunna arrangeras igen efter coronapandemin.

Störs andel av stödet gick till fotbollen, ishockeyn och friidrotten. Dessa idrotter fick 128 miljoner, 95 miljoner, respektive 68 miljoner i stöd.

“Kommer förlora ytterligare 1,2 miljarder”

Men arbetet med ekonomiskt stöd till idrotten är långt ifrån över. Tvärtom. För att fortsätta försöka lindra den ekonomiska krisen har RF begärt ett förlängt stöd till idrottsrörelsen. RF beskriver läget som “akut och brådskande” och hoppas få ytterligare 500 miljoner kronor för perioden juli-september.

– Vår bedömning är att idrottsrörelsen kommer att förlora ytterligare mer än 1,2 miljarder kronor om restriktionerna ligger kvar till början av hösten. Jag hoppas regeringen förstår den svåra situation som många föreningar befinner sig i och förlänger stödpaketet, säger Björn Eriksson.

RELATERADE NYHETER: 

Klart: Stockholm Marathon ställs in
Domarbasen: ”Filmningarna kommer minska”
Djurgården storsatsar på livesänd ungdomsfotboll
Idrottens nya stödbehov: 1,2 miljarder (!)